Un nou servei de cirurgia entre els hospitals d'Olot i Campdevànol suplirà la falta de metges

Entrarà en funcionament el mes vinent

Amb la posada en marxa del nou Servei Territorial de Cirurgia General a partir de l'octubre, l'Hospital de Campdevànol (Ripollès) i el d'Olot (Garrotxa) mantindran les intervencions programades de cirurgia major ambulatòria i les de cirurgia menor així com les consultes externes dels usuaris de les respectives comarques.

El canvi serà amb les intervencions programades de cirurgia general i digestiva quirúrgica que necessiten ingrés i les intervencions urgents. Aquestes s’atendran d’acord amb la seva complexitat a l’Hospital d'Olot o a l’Hospital Trueta de Girona.

Com a conseqüència, els pacients del Ripollès ja no tindran l'opció d'anar a l'hospital de Vic com s'ha fet en els últims anys amb el conegut 'triangle sanitari' o 'triangle del senglar' entre els hospitals de Vic-Olot-Campdevànol. A partir d'ara, els usuaris del Ripollès seran atesos preferentment als hospitals de Campdevànol, Olot i Girona d'acord amb "les necessitats dels pacients i els nivells de complexitat" de cada cas.

Segons ha detallat el gerent territorial del CatSalut de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, la creació del nou servei està lligat a la decisió d'un "canvi de fluxos" dels pacients del Ripollès centrant-se en l'eix amb Girona. Una redirecció que ja es venia estudiant des de feia temps i que ha acabat definint-se davant les dificultats per cobrir dues vacances de metges a l'hospital de Campdevànol durant aquest estiu.

Es preveu que l'Hospital d'Olot assumirà unes 108 altes del cirurgia general de pacients de l'àrea de Campdevànol a l'any, un 40% dels quals són patologia urgent. En aquest sentit, els estudis preoperatoris i les visites postoperatòries que se’n derivin es continuaran duent a terme a l’Hospital de Campdevànol.

Des de CatSalut també han explicat que "no es tanca la porta" amb l'hospital de Vic. De fet, els pacients que vulguin continuar l'atenció amb aquest centre i que ja tinguin operacions programades podran mantenir-les en funció de les possibilitats si bé se'ls informarà de la possibilitat de traslladar-ho als centres d'Olot o a Girona.

Durant el 2018, l'hospital de Vic va registrar 280 altes de pacients del Ripollès i el Trueta unes 300 més incloent totes les especialitats.

La previsió és que, un cop consolidat de l’equip territorial de cirurgia entre els hospitals de Campdevànol i Olot, es treballarà per millorar l'atenció d'altres especialitats, com ara l'oncologia i, més endavant la urologia amb el mateix objectiu de millorar l'"equitat assistencial entre els pacients, garantir la continuïtat assistencial i solucionar els problemes generats per la manca generalitzada de professionals sanitaris, en el marc de la reordenació de l’atenció sanitària dels pacients del Ripollès". La implantació del nou servei territorial s'avaluarà periòdicament per fer-ne seguiment.

El director mèdic de l'hospital d'Olot, Jaume Heredia, ho ha valorat com a una "oportunitat" per seguir treballant en xarxa i "sumar" efectius per donar servei als dos centres. Així, l'hospital d'Olot podrà disposar d'un equip de set cirurgians i no sis com fins ara perquè incorporarà també del que hi ha a Campdevànol. Per la seva banda, el director mèdic de Campdevànol, Antonio Radovan, ha afirmat que és un pas "il·lusionant" tot subratllant que serà "fàcil" perquè ja venen col·laborant amb Olot per temes quirúrgics.