Un taller sobre esport amateur documentarà la història esportiva de Girona

S'organtiza dins el marc del projecte WeAre #EuropeForCulture

Demà de 10 a 17 hores, tindrà lloc a l'Arxiu Municipal de Girona un taller sobre esport amateur, organitzat en el marc del projecte europeu WeAre #EuropeForCulture, que té com a objectiu documentar fotografies del fons del GEiEG, seleccionar les més interessants i obrir un debat entre els participants basat en la memòria històrica que susciten les imatges. Algunes de les imatges seleccionades i el debat sobre les mateixes, seran utilitzades per a una exposició virtual que s'exhibirà primer a Girona i posteriorment a Brussel·les.

El taller forma part del projecte WeAre #EuropeForCulture que pretén fomentar la relació de les persones amb el patrimoni cultural europeu. En aquest projecte, s'ha invitat a 10 ciutats europees (Amsterdam, Budapest, Sofia, Hämeenlinna, Cracòvia, Pisa, Basilea, Vilnius, Nicosia i Girona) per tal de crear una exposició virtual basada en fotografies i sobre una temàtica concreta. El projecte aporta la tecnologia, una aplicació innovadora que permetrà explorar les imatges digitalitzades mitjançant un sistema interactiu que estarà a disposició del visitant. Els participants aporten les fotografies i són els responsables d'organitzar un taller que fomenti la participació ciutadana.

El resultat d'aquest treball es veurà en una exposició virtual que serà editada pels responsables del projecte conjuntament amb els tècnics del CRDI i que es mostrarà en el marc de l'exposició del centenari del GEiEG a la Casa de Cultura. Aquesta exposició es podrà visitar del 8 d'octubre al 23 de novembre i integrarà l'esmentada exposició virtual.

Cal recordar que el GEiEG es va fundar a Girona el 1919 amb l’objectiu inicial de fomentar l’excursionisme i altres activitats culturals i recreatives. Aviat, però, van començar a organitzar activitats esportives per a aficionats, inicialment vinculades a l’atletisme i després a tots tipus d’esports. Al llarg d'aquests cent anys, són moltes les persones que en algun moment han format part de l'entitat i, per tant, la seva implicació en el taller pot suposar una aportació enriquidora al fons fotogràfic que s'ha anat generant. El GEiEG va fer donació del seu fons a l'Arxiu Municipal el 10 de gener de 2017, amb l'objectiu de conservar-lo i fer-lo accessible a la ciutadania.

El 28 d'octubre es farà una sessió per presentar el treball realitzat en el taller i compartir l’expèriència de l’exposició virtual amb el públic assistent. L'acte comptarà amb la presència del responsable del projecte, Frederic Truyen, catedràtic de la  Universitat Catòlica de Leuven (Bèlgica), a més de representants gironins.

Finalment, tant l'activitat del taller com l'exposició virtual resultant d'aquest taller  serviran per realitzar un audiovisual que serà presentat el febrer de 2020 a Brussel·les, en un acte final del projecte a on les 10 ciutats participants explicaran les seves experiències en aquest procés que pretén impulsar l'interès general pel patrimoni cultural.

El taller és gratuït però cal inscripció prèvia a través del correu electrònicarxiumunicipal@ajgirona.cat o trucant per telèfon al 972 221 545.