Ocupen l'antic teatre Odeon de Girona per evitar que el grup König hi faci un restaurant

Denuncien el turisme i que la ciutat esdevingui un "parc temàtic"

Un grup d'uns quaranta joves pertanyents a la força política independentista La Forja han ocupat aquest matí l'antic teatre Odeon de Girona, situat a la Pujada de Sant Domènec. El motiu no és altre per evitar la futura construcció d'un restaurant propietat del grup König.

La formació d'esquerres ha assegurat que amb aquesta acció volen frenar als "especuladors, grans operaris i al sector turístic", denunciant també el model de ciutat que "només beneficia a una minoria benestant i està oposada als interessos de les classes populars".

En aquest sentit, apunten que el govern municipal promou la transformació de la ciutat en un "parc temàtic" i que el turisme l'únic que aconsegueix és "dinamitar el benestar" dels ciutadans. L'equipament, actualment en desús, forma part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, també té la classificació R al Pla Especial del Barri Vell. Segons informava aleshores el gerent del grup König, Marc Parals, l'espai serà respectat a l'hora de construir el nou establiment, rehabilitant les zones més destacades com també pintures murals i terres de fusta.

El nou restaurant donaria feina a 50 persones i està previst amb una capacitat per a 400 comensals.

Oposició del PSC

Els socialistes de Girona també van mostrar la seva oposició a la construcció del restaurant. En el moment en que es va anunciar la seva construcció, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va argumentar que "en aquests moments el seu estat no és òptim, al llarg dels anys s’ha compartimentat i modificat amb l’ús de dos tallers i va patir un incendi a l’any 1934 que, tanmateix, no va tenir afectacions a l’estructura. Una de les característiques que en limiten l’ús és que té un únic accés d’entrada i sortida, una única entrada per la banda de les escales del seminari”.

Els socialistes van explicar que Pla Especial del Barri Vell contempla diferents actuacions de millora de connectivitats o permeabilitats al Barri Vell com la del carrer del Sac cap al Seminari. Aquesta actuació de prolongació i connectivitat del carrer del Sac al Seminari, permetria resoldre la continuïtat del propi carrer i plantejar una possible pujada mecànica per millorar l’accessibilitat alhora que donaria una segona entrada o sortida a la finca Odeon. “Qualsevol futur o ús que s’imagini per l’Odeon haurà de comptar amb com a mínim un segon accés a la via pública. Això ara no es compleix. La segona entrada només es pot fer al carrer del Sac, perquè a la pujada del seminari la façana de l’Odeon està soterrada. El nostre punt de vista, per tant, és que fins que no es compleixi el Pla especial del Barri Vell en el punt d’obrir una segona entrada al carrer del Sac, l’Odeon no pot tenir cap ús”, va explicar la portaveu socialista.