Mémora ofereix un nou servei d’atenció a supervivents de suïcidis a Girona

És la principal causa de mortaldat en joves d'entre 15 i 29 anys

Mémora, a través de la seva Fundació i DSAS, Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS), han organitzat la xerrada “Com afrontar el dol per suïcidi” a l’Espai de Suport Mémora Trueta - Girona, a càrrec de Cecília Borràs, psicòloga i presidenta de DSAS, qui va perdre el seu fill i va crear posteriorment l’associació. Com a col·laboradora de Mémora des de 2013 en aspectes relacionats amb el tema, ha estat l’encarregada d’explicar eines per abordar el suïcidi, una de les causes de mort més invisibles i amagades a la nostra societat.

L’Espai de Suport de Girona esdevé la seu de ‘Després del Suïcidi–Associació de Supervivents’ a la ciutat amb l’objectiu d’oferir assistència psicològica en aquest tipus de situacions i en un futur proper poder acollir grups de reflexió de forma periòdica perquè els participants comparteixin les seves experiències i conseqüentment, es pugui ajudar a trencar amb el tabú de la mort per suïcidi.

“Una persona que es planteja el suïcidi dona senyals i missatges que, en converses quotidianes, erròniament els hi restem importància. Les persones que prenen aquesta decisió ho fan després d'haver arribat a una situació límit i no trobar consol en el seu entorn”, explica l’experta. Davant d’aquesta realitat, creu que el suïcidi es pot prevenir a través d’iniciatives i tallers que permetin obrir una via pedagògica sobre una problemàtica poc visible a nivell social.

“La millor prevenció per combatre el suïcidi és la paraula, cal fer pedagogia sobre el risc de suïcidi i acompanyar aquestes persones, apropant-se a elles i escoltant-les”, assegura. Xerrades com la celebrada avui a l’Espai de Suport Mémora, obertes a tot el públic, “permet adonar-se dels prejudicis que hi ha al voltant del suïcidi; i davant d’això, el taller serveix per trencar-los”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que cada any se suïciden unes 800.000 persones, el que suposa una mort cada 40 segons. Tot i que es tracta d’un acte que es pot produir a qualsevol edat, es considera la segona causa principal de defunció en les persones entre 15 i 29 anys. La mateixa OMS defineix el suïcidi com un greu problema de salut pública i per aquest motiu, reafirma la necessitat de dissenyar estratègies de prevenció de suïcidi multisectorials i integrals.

L’OMS afirma que l’objectiu del Pla d’Acció de Salut Mental de 2013-2020 és reduir un 10% els índexs de suïcidi a través d’estratègies nacionals de prevenció que involucrin a mitjans de comunicació, administracions públiques i la societat civil en general.