La Fura dels Baus porta el seu infern particular al Festival de Peralada

La música ha estat la protagonista de la representació de l'òpera 'Orfeu i Eurídice'

La companyia teatral ha captivat els assistents del Festival Castell de Peralada amb una aposta arriscada de la mítica tragèdia grega recollida per Gluck, 'Orfeu i Eurídice'. En aquest cas, però, la Fura dels Baus ha ubicat l'obra a l'Edat Mitjana i ha apostat per convertir els dos protagonistes de l'òpera en una parella de lesbianes, que han viatjat a les profunditats de l'amor i del dolor. La soprano espanyola Maite Alberola, com a Eurídice i la mezzosoprano georgiana Anita Rachvelishvilli, en el paper d'Orfeu. Precisament, aquest darrer personatge és comú que l'interpreti una mezzosoprano o contralt, ja que Gluck el va escriure per a un castrat. Els ha acompanyat damunt de l'escenari el personatge d'Amore, a mans de la soprano espanyola Auxiliadora Toledano. 

Les novetats que la companyia ha introduït en aquesta òpera però no han acabat aquí. En la producció que s'ha pogut veure aquest divendres a la nit, també hi ha participat la jove orquestra BandArt. La formació instrumental, formada per 38 músics, ha actuat damunt de l'escenari sense director, integrant-se d'aquesta manera en l'escenografia. Els músics s'han convertit aquesta nit en la lira amb què Orfeu va obrir les portes de l'infern. L'orquestra ha representat amb tots els seus membres una lira gegant, com si cada un d'ells fossin una de les cordes de l'instrument. 

Entre llums i ombres

La música ha estat la protagonista del muntatge, que també ha tingut una escenografia audiovisual que ha intercalat fotografies clàssiques de l'infern, amb figures fantàstiques dels capitells romànics, però també instantànies del camp de concentració d'Auschwitz. Tot plegat en un joc continu de llums i ombres. El públic de Peralada ha pogut veure una obra moderna, però que conserva l'esperit de la trama de Gluck, fent-la així accessible al públic del segle XXI. La companyia tornarà a interpretar l'espectacle el diumenge al mateix festival, i el mes de desembre es traslladarà fins a l'Uruguay on actuarà al teatre Solís de Montevideo.