Alliberades unes 5.000 anguiles als rius gironins per recuperar una espècie en perill

Uns 1.300 exemplars estan marcats amb un dispositiu i una prova pilot permetrà esbrinar l'índex de supervivència i colonització de les anguiles

L'anguila és una espècie autòctona que contribueix a la bona salut de l'ecosistema fluvial del país però, a més, és una font de riquesa perquè és un menjar molt preuat en alguna països europeus i que reporta beneficis econòmics. "Ara estem per sota del nivell de seguretat", ha explicat Lluís Zamora que detalla que la població d'anguila ha minvat tant que si no fos per les repoblacions que fan i la pressió dels països consumidors desapareixeria. Per això, en el marc d'un pla de gestió per recuperar les poblacions d'anguila, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha endegat una campanya destinada a la repoblació.

Des de principis d'any, han alliberat unes 5.000 angules (cries d'anguila) a les conques dels rius Fluvià, Muga i Llémena. Aquest dijous n'han alliberat 1.300 marcades amb un dispositiu que servirà per a fer-ne un seguiment. Es tracta d'una petita punta d'acer inoxidable que s'enganxa a les anguiles. Després, posaran paranys en sis punts del riu per capturar les anguiles i miraran, amb un detector de metalls, si són anguiles salvatges o de les repoblades. D'aquesta manera, ha explicat Zamora, podran esbrinar quina és la població d'anguila salvatge i també controlar com colonitzat l'hàbitat l'anguila alliberada.

"La principal novetat és que podrem fer el seguiment d'aquests exemplars", ha detallat Zamora que ressalta que les principals causes del declivi de l'espècie són la sobreexplotació pesquera, la contaminació, la presència de rescloses i preses als rius que barren el pas a les anguiles des de i fins al mar i també la presència d'un paràsit d'origen asiàtic que si bé no les mata sí que les debilita moltíssim. Per això, ha explicat que a banda de repoblar els rius de les comarques gironines també cal millorar l'hàbitat en general per recuperar l'ecosistema original d'una zona mediterrània com la catalana.

Les anguiles alliberades provenen del 15% que els pescadors professionals que estan autoritzats per pescar anguiles han de donar per a la recuperació de l'espècie. Després, les alimentat i han crescut a l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita i finalment les han alliberat. La previsió és que a l'octubre en puguin alliberar unes 2.000 més.