La Diputació de Girona se suma a la vaga pel clima del 27-S

Una moció del PSC sobre la pobresa energètica i Endesa no prospera

Durant la lectura institucional d'emergència climàtica, la Diputació de Girona ha expressat el seu suport a la tercera vaga mundial per al clima que es farà el 27 de setembre.
La jornada s'ha plantejat com a una vaga estudiantil, de consum i amb mobilitzacions per declarar de manera immediata l'emergència climàtica. En el text que s'ha llegit al ple d'avui, la corporació ha reclamat una "resposta ferma" amb polítiques energètiques, ambientals i sostenibles "decidides" des de totes les institucions. "Hem de passar del compromís a l'acció" per generar "canvis reals", es recull al text, on també s'ha posat el focus en el paper "clau" del món local en la conscienciació i el canvi d'hàbits de la ciutadania.

En aquest sentit, s'han compromès a donar suport tècnic i econòmic en accions com ara la protecció dels espais naturals, la reducció dels residus (i especialment l'ús del plàstic en tots els àmbits locals), fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica i facilitar la implantació d'energies renovables. També volen que la Diputació sigui "carboni neutre" en la seva actuació, amb mesures com la creació del fons de carboni per compensar les emissions amb inversions en eficiència energètica i renovables.

D'altra banda, s'han compromès a ajudar als ajuntaments en la reducció de les emissions de gasos contaminants als municipis i insten l'estat espanyol a complir els compromisos vigents sobre el clima i l'energia fixats pel 2030.

La moció del PSC sobre Endesa i la pobresa energètica no prospera

En la sessió d'aquest dimecres s'ha debatut sobre les cartes d'Endesa als Ajuntaments referent al deute acumulat amb la problemàtica de la pobresa energètica. Totes les forces representades han coincidit que aquest és un problema de país i que cal fer complir la Llei 24/2015 per garantir els drets bàsics dels ciutadans però no hi ha hagut unanimitat amb el text de la moció que ha proposat el PSC.

El text proposat pels socialistes, que ha defensat Sílvia Paneque, es demanava crear una taula territorial liderada per la Diputació de Girona amb Ajuntaments, Consells Comarcals i Generalitat per fer un front comú i buscar solucions. També reclamava a la Generalitat que signés un conveni amb les companyies subministradores amb aquesta problemàtica així com la seva implicació amb el pagament dels deutes i que es recomanés als ajuntaments de "no respondre de forma individual ni pagar els imports reclamats" a l'espera d'una posició conjunta de les administracions.

La CUP ha sigut l'única força que s'ha abstingut perquè compartien l'"enuig" per la forma d'actuar d'Endesa. Ara bé, també ha observat que les peticions del text referents a la Generalitat i a comunicar-se amb els ajuntaments ha quedat "desfasada" perquè aquesta feina ja s'està fent. La diputada Laia Pèlach també ha lamentat que el text no fos "més contundent" contra Endesa i les seves "amenaces" amb propostes de vies de pressió.

La resta de partits hi han votat en contra perquè no la veien necessària. El vicepresident Albert Piñeira en nom de l'equip de govern (JxCat i ERC) ha titllat la moció d'"oportunista" i de "poc treballada" perquè incloïa aspectes que ja havien succeït o que ja existien, com és el cas de la taula de treball que ja hi ha a nivell de Catalunya. També ha lamentat que el text posi el focs en el lloc equivocat perquè "assenyala a la Generalitat i no a les subministradores" que són les que durant tres anys no han volgut signar cap conveni amb el Govern per buscar una entesa amb aquesta problemàtica. També ha reiterat el "compromís" de la Diputació amb la pobresa energètica tot subratllant que s'han incrementat els recursos i la coordinació amb tots els agents per evitar duplicar esforços.

Des del Grup Tots per l'Empordà i els Independents de la Selva han explicat el vot contrari perquè creien que tota aquesta feina que recollia la moció ja s'estava fent. Sí que han demanat que l'equip de govern els mantingui informats en tot moment de com evoluciona aquest tema que afecta de ple als municipis.
 
Paneque ha lamentat la falta de suports i ha retret a l'equip de govern no haver presentat cap esmena al text de la moció per buscar un consens i d'haver rebutjat la moció socialista des del moment que van saber que volien portar-la a ple. "Volíem una taula territorial i ens sembla important el treball de proximitat i la bona coordinació entre municipis", ha reblat la diputada socialista.