Puigdemont es compromet a crear una comissió pel nou Hospital Josep Trueta després d'estiu

El ple municipal rebutja una moció presentada pel PSC sobre el conflicte amb Ryanair per considerar-la "oportunista"

L'anunci de crear una comissió centrada en el nou projecte de l'Hospital Josep Trueta ha arribat durant el debat d'una moció presentada per la CUP. El text criticava que les retallades que aplica el Departament de Salut, tant d'un 11% en recursos com d'un terç de plantilla, comprometien el dia a dia de l'equipament sociosanitari. 

Tot i que aquesta moció no ha tirat endavant, perquè tant l'equip de govern de CiU com el PP han fet pinya i l'han tombada, el debat sí que ha servit perquè Carles Puigdemont anunciés la creació de la nova comissió. Recollint un prec que li havia fet arribar el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, l'alcalde de Girona ha avançat que el nou ens s'activarà després de les vacances d'estiu. 

Dins aquesta comissió no només hi haurà representants municipals, sinó també de la Generalitat i portaveus del comitè de centre del Trueta. Per a l'alcalde, "més enllà de mocions parcials" sobre les retallades, l'actual govern ja es va posicionar -quan encara estava a l'oposició- sobre la necessitat del nou equipament. 

És per això que Puigdemont ha justificat la creació de la nova comissió, i s'ha compromès a què la informació que en surti "flueixi bé" entre tots els grups municipals. "El projecte del nou Trueta és un debat llarg, i cal parlar-ne bé amb el Departament, tant pel que fa a inversions com de la manera en què aquestes s'executen", ha ressaltat l'alcalde de Girona. 

Oportunista, demagògica i partidista

El ple d'aquest vespre també ha debatut una moció, presentada pels socialistes, que reclamava el traspàs de l'aeroport de Girona i on es feia referència al conflicte obert entre el Govern i Ryanair. Dels quatre punts que recollia el text, i que s'han votat per separat, només un d'ells s'ha aprovat (amb els vots dels grups de CiU, el PSC, ICV i la CUP).

Cap dels tres punts restants ha superat la votació, perquè el govern municipal i el PP hi ha votat en contra. Aquests apartats reclamaven, entre altres, que la Generalitat signés un conveni amb Ryanair. Tots els grups municipals han recriminat als socialistes que, al text de la moció, "s'obviés la responsabilitat" del Ministeri de Foment i a Aena a l'hora d'exposar la situació actual, i que tampoc no es fes referència a què el descens de vols a Girona fos conseqüència de l'aterratge de Ryanair al Prat. 

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha qualificat la moció de "demagògica i partidista" i la portaveu del PP, Concepció Veray, ha criticat que el text feia "oportunisme" perquè bona part feia referència "a la baralla constant del tripartit contra CiU" en aquest afer. Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha dit que "en cap cas" el seu grup podria donar suport a una moció com aquesta. 

Pla estratègic 'Pacte per Girona'

El ple d'aquest vespre, el darrer abans del parèntesi estival, també ha servit per aprovar la realització del pla estratègic batejat com a 'Pacte per Girona'. El document, que ha de marcar les línies de com ha de ser la ciutat i la seva àrea metropolitana en els propers quinze anys, va ser un estendard de la campanya política del PSC a les municipals, i es va incloure dins l'acord que CiU i els socialistes van rubricar per tirar endavant el cartipàs.

La realització del pacte ha tirat endavant amb els 20 vots a favor de CiU, el PSC i el PP. La CUP i ICV, per la seva banda, hi han votat en contra. Entre les principals crítiques, el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha dit que el nou document es vol fer "de manera precipitada" i que no es tenen en compte la resta de municipis de l'àrea de Girona. 

"Les bones idees es cremen si s'apliquen precipitadament", ha sentenciat Olòriz. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha criticat que Girona pot tenir un paper "prepotent" i no de lideratge si no es vigila a l'hora d'elaborar el nou 'Pacte per Girona'. 

Per últim, l'Ajuntament també ha aprovat una moció per permetre -per primer cop en democràcia- que els ciutadans puguin tenir veu als plens. Finalment, el plenari municipal de Girona ha acordat canviar el dia de les sessions. A partir d'ara, els plens es faran cada segon dilluns de mes a les vuit del vespre.