Cinc parcs eòlics autoritzats a l'Alt Empordà no es poden construir per la manca d'una línia elèctrica

A la comarca hi ha deu parcs pendents de construir que sumen un total de 242,8 MW

Actualment, a l'Alt Empordà hi ha set projectes de parcs eòlics autoritzats, però dels quals encara no se n'ha aixecat cap molí. D'aquests, cinc es preveuen aixecar als municipis de Campany, la Jonquera i Biure d'Empordà. La zona on se situarien els aerogeneradors està a prop del corredor d'infraestructures, format per l'autopista AP-7, la N-II i la futura via del TGV.

En total, aquests cinc parcs sumarien 91,62 MW de potència. Segons denuncia EolicCat, però, cap d'ells es pot construir perquè la xarxa elèctrica no té prou capacitat per evacuar l'energia que generarien els molins. 'Fa falta que Endesa faci una nova línia des de Figueres fins a la Jonquera, que permeti reforçar el subministrament, però encara no ho ha fet', ha criticat el president de l'entitat, Ramon Carbonell. I ha afegit: 'La manca de línia elèctrica hipoteca aquests projectes'.

Pel que fa als altres dos parcs restants que estan autoritzats, i que s'han de situar a Colera i a Portbou, l'associació denuncia que no tiren endavant 'per la manca de voluntat i la hipocresia dels polítics municipals'. En total, aquests dos parcs –el de Molinars i el de la Serra Tramuntana- sumen 47,25 MW de potència. 'Com que estan en zona costanera, però, i aquest és un territori sensible, no tiren endavant', remarca Carbonell.

Amb aquests exemples, l'associació EolicCat ha volgut posar sobre la taula la manca de voluntat per tirar endavant l'energia eòlica a la comarca. La situació, però, no acaba aquí. I és que, apart dels parcs que ja estan autoritzats, encara n'hi ha tres més en tramitació a l'Alt Empordà, que permetrien aportar 104 MW més de potència.

'En total, doncs, tenim deu parcs aturats a la comarca per problemes de connexió o de caire polític municipal, que sumarien més de 200 megavats de potència, però que no es poden tirar endavant', ha criticat Ramon Carbonell.

Oficialitzar la zona prioritària

Els deu parcs anteriors no entren dins el mapa eòlic proposat pel Govern de la Generalitat aquest hivern, perquè es van tramitar regint-se per la legislació anterior. El mapa, que estableix l'Alt Empordà com una Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) per a la instal·lació d'aerogeneradors, preveu instal·lar a la comarca 200 MW més de potència (més o menys, al voltant de cent aerogeneradors).

Per poder començar a planificar, però, fa falta que la Generalitat oficialitzi la ZDP per acord de Govern, i que després obri concurs perquè les empreses interessades a instal·lar parcs a l'Alt Empordà s'hi puguin presentar. 'De moment, però, encara no s'ha fet cap passa', ha criticat Carbonell. Per això, l'associació també ha menat la pressa al Govern perquè desencalli aquests tràmits.

Ramon Carbonell també ha valorat la proposta emesa pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que demana que es prioritzi el corredor d'infraestructures a l'hora de situar els parcs al territori. El president d'EolicCat ha dit que 'comparteix' la proposta al 100%, i ha indicat que aquesta no entra en contradicció amb el fet que encara calgui aixecar la nova línia elèctrica des de Figueres a la Jonquera, sinó que reforça la demanda perquè aquesta es construeixi.

535 MEUR d'inversió

En total, l'Alt Empordà té ara sobre la taula la implantació de 442,87 MW de potència eòlica, sumant la dels parcs que ja estan autoritzats, els que es troben en tramitació i la previsió que fa la ZDP. EolicCat indica que tirar-ho endavant suposarà una inversió de 575 MEUR per part de les empreses i la creació de 45 llocs de treball.

A més, l'associació també ressalta que l'ocupació de l'espai que ocupin els aerogeneradors transferirà rendes al territori, a qui correspondrà el 3% del preu de venda de la producció elèctrica. Segons els càlculs d'EolicCat, això representarà ingressos globals de 2,2 MEUR anuals durant un període de 30 anys.