Conflicte entre l'Ajuntament de Blanes i la Generalitat per l'acabament de les obres del passeig

Les obres han deixat descoberts 4 accessos del mar amb 3 metres de desnivell

L'Ajuntament de Blanes assegura que s'havia arribat a l'acord –tot i no ser per escrit- de construir unes escales que permetessin l'accés segur dels vianants a la zona de platges. 'Vam acordar reforçar el passeig i construir-hi uns accessos perquè la gent pogués baixar a la platja sense problemes', ha explicat Lillo.

La Generalitat però dóna per acabades les obres. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, l'ajuntament ha rebut una carta firmada pel president de Ports, Manel Nadal, on informa que les obres es van acabar l'abril passat i que no és competència del Govern acabar de construir-hi les escales. 'L'únic missatge que hem rebut és un no rotund', s'ha queixat Lillo que ha afegit que en els darrers dies, tant ell com l'alcalde, Josep Trias, han intentat posar-se en contacte, sense sort, amb els responsables de la Generalitat per reconduir el conflicte.

El mateix dia que l'ajuntament ha fet pública la queixa, el president de Ports, Manel Nadal, ha reiterat que la Generalitat ha assumit tot el que s'havia parlat de fer en el projecte. 'Hem complert abastament el nostre compromís', ha afirmat Manel referint-se a la queixa del consistori. 'Hem deixat uns passos a petició de l'ajuntament, el qual es va comprometre a adequar-los', ha afegit.

El resultat d'aquest malentès són quatre accessos del passeig a la platja que han quedat sense tapar i que, en alguns punts, tenen desnivells de fins a tres metres. 'És molt perillós', ha afirmat Lillo. 'Cada dia hi ha persones que, com no tenen cap accés a la platja en aquests 200 metres de passeig, salten per aquestes obertures', ha afegit. L'alçada però no és l'únic perill. L'escullera que després de les obres s'ha situat sota els accessos fa augmentar, segons Lillo, la perillositat de la zona.

Protecció Civil ha emès un informe advertint dels perills d'aquesta situació i ha demanat a l'Ajuntament de Blanes que 'tanqui totalment' els accessos per evitar que la gent caigui, mentre no s'arribi a una solució. De moment, l'accés està restringit amb unes tanques', ha explicat Lillo que ha dit que l'ajuntament està preparant unes tanques de ferro sòlides que evitin el pas.

No hi ha més sorra per s'Abanell

L'Estat ha negat l'aportació de sorra per la platja de S'Abanell del municipi de Blanes –tradicionalment, una de les més afectades pels temporals. Segons el regidor de Medi Ambient, representants de l'ajuntament van viatjar a Madrid per exposar al govern espanyol la necessitat de solucionar definitivament el problema de la platja. Des de l'Estat, però, els van comunicar que, almenys fins a finals d'any, no es faria cap aportació de sorra al·legant que aquest any no ha calgut fer cap obra d'emergència a la zona. 'Hem de passar amb el que tenim', s'ha resignat Lillo.

Per tal de solucionar-ho, l'ajuntament ha començat a estudiar la possibilitat de contractar unes empreses que facin 'moviment de terra intern' perquè reparteixi la sorra i, així, aconseguir 'minimitzar l'impacte que ha patit la platja amb els temporals'.

L'any passat, a la zona de la roca de sa Palomera, l'Estat va reomplir la platja amb uns 250.000 metres cúbics de sorra per tal de cobrir l'afectació provocada per la llevantada de Sant Esteve del 2008.

Un altre conflicte obert, els càmpings

L'Ajuntament de Blanes ha convocat una reunió amb els regidors per parlar de la decisió de Costes de tirar endavant la conversió de part dels quatre càmpings en domini públic. En la zona final del passeig marítim, quatre càmpings tenen els seus terrenys dins del què està considerat domini públic. El litigi entre els privats i l'Estat fa anys que dura però, amb l'exposició al públic del projecte, es reinicia el procés per alliberar aquests terrenys que deixarien de formar part dels càmping per integrar-se al passeig.

El regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, ha explicat que es tracta d'un conflicte molt 'delicat', que afecta a una part important del sector turístic del municipi i que 'desperta moltes preocupacions'. Lillo ha afegit que, tot i encara no haver pres una postura conjunta des de l'ajuntament, l'administració local no té intenció de presentar al·legacions. 'Volem treballar conjuntament', ha manifestat el regidor.