El Parlament crea el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

La proposta ha comptat amb els vots favorables del tripartit i els vots encontra de CiU i PP

En la presentació de la normativa, el conseller Baltasar ha explicar que l'objectiu bàsic de la declaració de Parc Natural és garantir 'la conversió dels valors naturals amb una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos, l'existència d'aquest parc i la seva gestió constitueixen factors de dinamització social i econòmica i de vertebració d'un desenvolupament sostenible dels municipis i comarques que integren el parc'.

En aquest context, el titular de Medi Ambient ha recalcat la voluntat de protegir, conservar i restaurar, però també potenciar l'aprofitament sostenible, divulgar la importància ecològica i cultural, promoure el desenvolupament socioeconòmic i establir un marc estratègic per la planificació, l'ordenació i la gestió conjunta i coordinada d'aquests àmbits propers. Baltasar també ha admès la seva satisfacció personal per l'aprovació de la normativa, mentre els socis del Govern han celebrat que tiri endavant la llei i han lamentat el rebuig de CiU i el PPC i han carregat contra ells. 

El Departament ha destacat que fins ara el part terrestre de les illes fins ara no estava protegida per la llei i han indicat que el fet que es declari reserva natural integral significa que només s'hi podrà accedir i actuar amb l'autorització prèvia de l'òrgan gestor del Parc. Així mateix, la Conselleria ha indicat que 's'han delimitat els terrenys en què l'ús preferent és l'agrari' per reconèixer l'important paper ambiental i econòmic dels arrossars i de l'activitat agrària en l'espai protegit.

Durant el tràmit al Parlament, Medi Ambient ha remarcat que s'ha reforçat les garanties de protecció i de promoció de les activitats agràries en l'àmbit del Parc i la representació de les seves organitzacions territorials i s'ha concretat la connectivitat ecològica amb els espais naturals protegits del seu entorn i la xarxa d'equipaments.

Les crítiques de CiU i PPC

CiU i el PP català s'han mostrat molt crítics amb la normativa i amb l'actitud del Govern a qui han criticat de voler aprovar aquesta normativa amb presses i sense consens. 'Tenim la certesa que hem estat atropellats pels vots del tripartit', ha criticat el parlamentari de CiU Ramon Espadaler, qui ha lamentat que no s'hagi acceptat cap de les seves propostes. De fet, ha dit que una de les seves esmenes substantives era per un model 'diferent d'òrgans de govern', que fos més limitat amb 15 persones, amb un 1/3 de la Generalitat; 1/3 per les administracions locals i de l'Estat i 1/3 pels diferents agents que interactuen al territori.

'Ens ve una retallada dels sous dels funcionaris, de les infraestructures i vostè diu que farem quatre seus en el parc i invertirem 22 milions d'euros', ha declarat. 'És legítim que digui que la seva prioritat està per davant dels sous dels funcionaris, de les infraestructures i per davant de les pensions dels jubilats i és fer aquest parc, nosaltres no la compartiríem', ha dit. 'És una barbaritat que no llegim el moment'. 'Aixecar un parc natural frustrant les expectatives és enredar a la gent', ha criticat.

Per la seva part, la parlamentària del PP català Eva Garcia ha fet un dur discurs contra Medi Ambient i contra el 'partits d'esquerres' en general i ha criticat que 'el canvi socioeconòmic provocat per un afanya de protecció medioambiental extrem pot suposar una disminució de l'estat del benestar'. Així mateix, ha dit que va proposar una esmena en la qual es demanava respecte a les activitats que es fan a l'àmbit del parc natural. En aquest context, ha manifestat que 'el fet de no acceptar l'esmena és una mostra evident del totalitarisme que representa aquesta llei'. 'No volen admetre els actuals usos i exclouen certes activitats sense cap criteri objectiu, una cosa pròpia només d'un afany d'extermini cultural impropi d'un estat democràtic'.

El portaveu del Grup Mixt Albert Rivera (Ciutadans), tot i abstenir-se, ha valorat negativament el procés que s'ha portat a terme. Ha afirmat que el que va anunciar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, difícilment paralitzarà la posada en marxa del parc. Ha declarat que el Govern 'és autònom per decidir quins projectes són prioritaris o no, però haurien de ser conscients de que se sap prioritzar'.