Un grup de joves d'arreu de Catalunya rehabiliten l'entorn natural de Boadella i les Escaules

Els participants han arrenjat camins, ponts i nuclis urbans

El coordinador comarcal de Joventut, Jordi Claparols, recorda que "els camps de treball són una forma de voluntariat i de formació, on joves de diferents llocs conviuen i interactuen i es responsabilitzen de realitzar una feina de suport en l’àmbit social, mediambiental, cultural i educatiu, entre altres, a canvi d’una gran experiència. Una manera que els joves s'impliquin desinteressadament amb el territori on es porta a terme i que aquest i el corresponent ajuntament en treguin un rèdit que per si mateixos seria difícil d'assumir".

"L'objectiu d'aquesta col·laboració entre els dos ens i el Centre Excursionista Empordanès és beneficiar els municipis de l'Alt Empordà i els recursos naturals i culturals de què disposen, i també als propis participants, doncs suposa una experiència molt positiva amb la que adquireixen una sèrie de valors imprescindibles per la convivència i per la consolidació del nostre teixit social. Alhora també permet donar a conèixer i publicitar un entorn magnífic, ideal per visitar-lo i que cal preservar amb l'ajuda de tots", afegeix Claparols.

Tasques desenvolupades

- Arranjament del camí d'accés al Molí de les Puces. Aquesta edificació està situada a un lateral del riu Muga i el seu origen és incert. Se n’ha dit que fou un molí del segle X, però també uns banys termals. En desús actualment, hi ha un itinerari que transcorre per ell i les coves de les fades, molt pròximes al mateix.

- Construcció d’un camí d’accés al pou de glaç de les Escaules: un pou de glaç sorprenent per la seva grandària (10m de diàmetre per 20 d’alçada) que actualment és inaccessible. L’actuació va servir per conscienciar als participants de com els nostres avantpassats (segle XVIII, en aquest cas) refrigeraven i conservaven les begudes i els aliments.

- Arranjament de la zona de les gorgues del torrent de Fontanilles. Es tracta d’un torrent força actiu que dóna lloc a la coneguda cascada de la Caula (caiguda de 45 metres), prop de les Escaules i afluent natural del riu Muga. Aquestes gorgues són d’aigua temperada i permeten banys d’aigua càlida natural.

- Construcció d'un pont per creuar el torrent de Fontanilles a l’alçada de les Escaules. Degut a la seva activitat, ens els darrers anys un tram del seu cabal s’ha vist ampliat i per això era necessària la construcció d’un pont per completar l’itinerari a peu que passa pel Castell de les Escaules.

- Arranjament del camí i l’entorn de la central hidroelèctrica de les Escaules per fer-lo visitable. Es tracta d’una central que actualment es troba en desús (construïda a finals del segle XVIII).

- Arranjament de camins a l'entorn del nucli urbà de Boadella.