El Bell-lloc de Girona encara l'últim curs com a centre concertat amb la mirada posada als jutjats

Educació retirarà les ajudes a les escoles que separen alumnes per sexe

L'Escola Bell-lloc de Girona ha arrencat el curs escolar aquest dijous al matí, com la resta de centres de Catalunya. La diferència és que aquest podria ser l'últim que el centre sigui concertat, després de la decisió d'Educació de retirar el concert econòmic als centres que separen els alumnes per sexe i als que cobren quotes "desproporcionades".

El cap d'estudis de l'escola gironina, Enric Vidal, ha afirmat que estan "tranquils" perquè creuen que la retirada del concert "és cometre un acte il·legal". Vidal ha assegurat que els "empara" la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i diverses resolucions judicials.

Per tot això, des de l'escola han demanat a Educació que no faci més "brindis al sol" amb "declaracions polítiques" sobre la retirada dels concerts a centres com el Bell-lloc i abordi els "problemes reals" del sistema educatiu català.

Per a Enric Vidal, el principal problema actual és "l'infrafinançament de l'escola pública", ja que els centres no tenen prou recursos com per garantir un accés a tots els alumnes amb necessitats especials o eliminar alguns dels barracons que hi ha a Catalunya. Per això, el cap d'estudis ha insistit que "el problema no són els dotze centres" als quals Educació vol retirar el concert.

"Neguit" entre les famílies

Tot i així, els responsables d'aquesta escola gironina han lamentat que es creï un "neguit" en la societat. De fet, el cap d'estudis ha afirmat que " aquests brindis al sol el que ens creen es una situació de desmatriculació". Es tracta d'algunes famílies que "voldrien venir però ni s'ho plantegen" per si la Generalitat els retira les aportacions públiques.

De fet, l'Àngeles és l'àvia d'un dels alumnes que va al Bell-lloc i ha explicat que a casa estan pendents de la decisió final del Departament per la retirada del concert. De tota manera, té clar que "si ens hem d'estar d'alguna cosa per pagar l'escola, ho farem".

No és el cas de la Maria Estela Radou, qui ha assegurat que si el curs que ve Educació retira el suport econòmic al centre, hauran de canviar el seu fill d'escola perquè "no ens ho podem permetre ".

Tot i així, la majoria de pares no acaben d'entendre "quin és el problema" amb l'escola per retirar les ajudes. En Narcís Cart ha afirmat que "a alguns països d'Europa estan tornant a dividir els alumnes per sexe". La Nelly Barczi creu que la Generalitat ho fa per "la religiositat", tot i que no està d'acord que s'apliqui aquest criteri. Per la seva banda, l'Àngeles creu que és una "repressió" a aquest model educatiu.

En el que coincideixen la majoria de pares és que de moment estan centrats en aquest curs escolar i en començar-lo amb bon peu i ja es veurà quina és la decisió que acaba prenent el Govern amb l'espera de mantenir el concert un any més en centres com el Bell-lloc.

Educació preveu aprovar els decrets al febrer

Aquest juliol, el secretari de Polítiques Educatives va avançar que la previsió és aprovar els decrets sobre la retirada dels concerts a centres que separin l'alumnat per sexes a partir del 2020. Això representa que en el proper curs, quan toca renovar els concerts a primària, ja hi haurà centres "que perdran el concert".