Recoder creu que el Ministeri podria deixar de banda les obres del tram nord de la N-II

El conseller de Territori i Sostenibilitat reconeix que Foment "avança per la via de rescindir contractes"

El diputat i alcalde de Figueres, Santi Vila, ha formulat una pregunta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, sobre l'estat de les obres a l'N-II. Vila ha afirmat que les comarques gironines "veuen amb perplexitat el sistemàtic endarreriment" de les obres a l'N-II i també ha exposat els perjudicis que causen els tres trams d'obres que estan aturats: Caldes-Sils (el Ministeri ha tornat a licitar recentment la represa de l'obra), Sils-Maçanet i, al nord, Medinyà-Orriols.

Sobre aquest darrer tram, el Medinyà-Orriols, hi plana una amenaça a la qual els pagesos de la zona hi van posar veu. Denuncien que fonts del Ministeri de Foment els ha comunicat que els volen tornar aquelles propietats que els havien expropiat i que encara no els han pagat. Això suposa, segons ha dit Vila, un perjudici per als propietaris perquè tenen uns terrenys "literalment esventrats" que ara hauran de tornar a acceptar sense cap compensació econòmica.

Aquest temor que fins ara han denunciat els pagesos, ha pres més força aquest dimecres al Parlament quan Recoder ha respost a la pregunta de l'alcalde de Figueres. El conseller ha dit que el departament comparteix la seva preocupació i ha recordat que la Generalitat va acordar el 2005 amb l'Estat un protocol que preveia la inversió de 2.510 MEUR en carreteres catalanes fins el 2012 i que, hores d'ara, només s'han executat l'11% d'aquests diners. "L'N-II és una de les vies més afectades per aquesta aturada inversora de l'Estat", ha dit.

Recoder ha dit que la "única notícia que genera certa esperança" és la licitació del tram de 8 quilòmetres de Caldes- Sils però que la resta continua aturat tant al tram sud com al nord. De fet, el conseller ha dit que del tram de Tordera a Maçanent "no s'ha fet res" i ha confirmat els temors dels pagesos ja que ha dit que encara tenen més mals presagis pel tram nord. "Molt ens temem que el ministeri està avançant per la via de la rescissió de contractes i per deixar de banda aquest projecte", ha conclòs.

Pendents de completar l'accés de Figueres Nord de l'AP7

El conseller també ha respost a l'alcalde de Figueres que li ha demanat si hi ha novetats en relació al compromís de l'Estat de completar l'accés de l'AP7 a Figueres Nord. Actualment els vehicles només poden accedir a l'autopista per anar en sentit nord, però l'accés no permet sortir de l'autopista ni entrar-hi per circular cap al sud. Figueres ha reclamat que és vital fer aquesta obra -hi ha un compromís de l'Estat ratificat per l'anterior conseller, Joaquim Nadal, l'octubre del 2010- amb la posada en marxa de la nova presó perquè, sinó, caldrà travessar tota la ciutat per accedir al centre penitenciari, que preveu obrir portes durant el primer semestre del 2012.

Recoder ha celebrat la bona marxa que tenen les obres de l'autopista i ha reiterat que al 2012 ja s'haurà acabat l'estesa del tercer carril fins a la Jonquera però ha lamentat no tenir notícies de l'Estat en relació a l'enllaç de Figueres Nord. "No tenim cap compromís en ferm de l'Estat però el perseguirem", s'ha compromès.