Girona serà punt de trobada de 6.200 joves cristians d'Europa, Amèrica i Àfrica

Són activitats prèvies a la Jornada Mundial de la Joventut que reunirà dos milions de persones a Madrid del 16 al 21 d'agost

Des del 1986, i com a creació de l'anterior Papa Joan Pau II, es celebra la Jornada Mundial de la Joventut. Una cita que es fa cada tres anys en una ciutat del món i que aquest agost està previst que reuneixi a dos milions de joves cristians a Madrid.

Prèviament, i com a primera vegada, s'han organitzat a totes les diòcesis d'arreu de l'estat unes Jornades d'Acollida per rebre els joves que, dies abans de la trobada a Madrid, ja són a l'Estat i, d'aquest manera, oferir-los el coneixement d'alguna zona. En el cas de Girona, se'ls ha assignat que rebin un total de 6.200 joves que seran a la ciutat de l'11 al 15 d'agost i que, posteriorment, viatjaran a Madrid juntament amb 150 joves gironins que també assistiran a la cita a la capital de l'Estat.

Preparar la logística d'aquesta trobada ha costat un any i mig de feina al bisbat. El responsable de la Pastoral de Joves, mossèn Jordi Callejón, ha explicat que els joves arribaran procedents de països tan diversos com Alemanya, Bielorrússia, Eslovàquia, França, Canadà, Màxic, Senegal, Togo o Colòmbia, entre d'altres. En total, arribaran 160 autocars a Girona carregats de joves que passaran cinc dies a la ciutat.

Per allotjar-los, s'habilitaran pavellons i escoles de Girona, Fornells de la Selva, Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter i també s'obriran convents i un centenar de famílies voluntàries acolliran fins a 230 joves. En total, s'obriran 20 instal·lacions perquè els joves hi puguin dormir. Pel menjar, també s'ha previst que es reparteixin 62.500 àpats (10.200 caixes de menjar i beure i 3.500 quilos de fruita) i s'habilitaran cinc magatzems i deu llocs de servei per a repartir els àpats als participants. Els joves només s'hauran de pagar els àpats i a la resta corre a compte del Bisbat que encara no ha fet números i no coneix què li costarà a les seves arques l'organització d'aquest esdeveniment.

El Bisbat de Girona ha organitzat un calendari d'activitats ben farcit per als dies que els joves seran a la ciutat. Els participants s'hauran d'aixecar a les 6 del matí perquè a les 8 ja està previst la primera pregària a diferents parròquies de la ciutat. A més, també faran algunes litúrgies tots junts com la de la nit del 12 d'agost a la catedral. Com que són massa gent, s'hauran de treure els bancs i tothom seurà a terra. A més, es posarà una pantalla de televisió a Sant Feliu perquè no tothom cabrà a la Catedral. Una altra pregària conjunta es farà al parc de les Ribes del Ter, a Fontajau, el dia 15 d'agost a les 8 de la matí abans d'emprendre el viatge a Madrid.

A banda de resar, els joves també podran visitar els temples i convents de la ciutat, se'ls ofereixen 18 rutes diferents per la demarcació per conèixer llocs emblemàtics com Cadaqués, Sant Pere de Rodes o Banyoles, entre d'altres, i també passaran tot un dia a Barcelona on està previst que es reuneixin tots els participants que hi haurà repartits per les diòcesis catalanes que faran una litúrgia conjunta al parc del Fòrum.

Segons ha explicat el responsable de la Pastoral de Joves a Girona, Jordi Callejón, els dies que els joves estiguin per Girona donaran un "exemple de civisme". "A vegades es pensa que no es pot ser jove i creient, que som com una cosa rara, com uns frikis, però som joves normals", ha reflexionat Callejón.

Per la seva banda, el Bisbe ha dit que a banda dels joves que ja van convençuts a la trobada també n'hi ha d'altres que "busquen respostes" i que van a la jornada perquè amb l'intercanvi d'experiències amb la resta de joves "poden trobar en el cristianisme un camí a seguir". "La imatge dels joves ens ha de fer pensar i veure que no només som els grans, els que tenim el cabell blanc, els que creiem en Jesús", ha reflexionat el Bisbe de Girona, Francesc Pardo.

A més, Pardo ha fet una altra lectura de la trobada. Segons ha dit, si joves d'arreu del món coneixen Girona i el seu entorn és possible que vulguin tornar amb amics o família i que es decideixin a passar una temporada d'estudis aquí.