Les pluges obliguen a obrir el pantà de Susqueda, gairebé al límit de capacitat

La mesura ha incrementat el cabal del Ter fins a 20 metres cúbics per segon

  • Aspecte que presentava el pantà de Susqueda l'abril de 2008 © Nat Olé
    Aspecte que presentava el pantà de Susqueda l'abril de 2008 © Nat Olé
  • Aquest és l'aspecte que presenta l'embassament a un 97% de capacitat © ACN
    Aquest és l'aspecte que presenta l'embassament a un 97% de capacitat © ACN
  • Una de les parets de l'embassament de Susqueda © ACN
    Una de les parets de l'embassament de Susqueda © ACN

Els darrers episodis de pluges han fet que el nivell general dels embassaments sigui molt alt. Segons dades d'aquest dimecres, el pantà de Susqueda es troba a més del 97% i això fa que, per seguretat, l'ACA hagi decidit desembassar una part de l'aigua. D'aquesta manera, es permet tenir un resguard en la capacitat per acollir aigües tant procedents del desglaç que té lloc durant la primavera i també les pluges que estan previstes encara per als pròxims dies.

'S'allibera aigua en condicions de control per no generar inundacions, això és bo pel riu Ter que baixarà com si fos un riu Atlàntic i no Mediterrani com és', ha indicat el director de l'ACA, Manel Hernandez. L'operació es continuarà fent durant les pròximes hores fins que el protocol establert en aquests casos fixi que la capacitat de l'embassament ja és suficient. Hernàndez ha avançat també que, un cop acabi aquest episodi de pluges, també s'alliberarà més aigua que habitualment de l'embassament -entre 6 i 12 m³/s- perquè haurà començat la campanya de reg. Fins al setembre, el riu Ter podrà arribar als 12 m³/s per permetre que els pagesos tinguin prou aigua per regar els seus camps.

Hernàndez, de visita aquest matí a Argelaguer (Garrotxa), ha volgut afirmar que el protocol per desembassar 'és una decisió tècnica i no política' i que es fa en base a uns 'criteris rigorosos' que permeten que els embassaments puguin assumir avingudes d'aigua inesperades. 'Si tinguéssim una avinguda de cop i haguéssim de desembassar a la força seria molt pitjor perquè llavors hi podria haver alguna inundació', ha indicat Hernàndez.

Per aconseguir fer el desembassament, l'aigua comença a sortir en major quantitat del pantà de Susqueda –al 97% de la seva capacitat- i, quan arriba riu avall a la presa del Pasteral, també pot continuar el seu curs, per una banda cap als abastaments i, per altra banda, cap al riu Ter. Aquesta operació afecta en menor mesura l'embassament de Sau, més al nord, ja que es troba a un nivell del 79% i encara té capacitat per a rebre més aigua. 'Es va combinant Sau i Susqueda però el desembassament es fa a partir de Susqueda', ha detallat Hernàndez. Des de l'ACA no han concretat fins quan durarà el desembassament d'aigua ni quina és la capacitat mínima de la qual no passarà l'embassament.

Millores respecte 2008

El nivell que presenta avui el pantà de Susqueda contrasta amb la situació de sequera que van patir els embassaments catalans durant la primavera de 2008. Metre les xifres actuals assenyalen una capacitat del 97% pel pantà de Susqueda, aleshores la seva capacitat es trobava al 26% gràcies, en gran part, al buidatge de l'embassament de Sau. El sistema d'embassaments de Sau i Susqueda només havia arribat a uns nivells tan baixos dues vegades en els més de quaranta anys d'història que té. Una va ser el 1973, quan entre els dos pantans sumaven 82,3 hm³. I l'altra va ser durant la sequera dels anys 1989 i 1990.

Inauguració de la depuradora del Llierca

El director de l'ACA, Manel Hernàndez, ha explicat l'actuació que s'està fent a Susqueda i el Pasteral des de la Garrotxa, on ha inaugurat la depuradora del Llierca. Aquesta infraestructura, que ha costat 3,5 MEUR, ja funciona des de l'estiu passat i garanteix la depuració de les aigües residuals de Sant Jaume de Llierca, Argelaguer i Montagut i Oix. La previsió és que, pròximament, també es connecti a la depuradora el municipi de Tortellà.

La depuradora té una capacitat per tractar de 1.600 m3/dia (equivalent a una població de 6.400 habitants) i ha requerit la construcció de més de quatre quilòmetres de nova xarxa de col·lectors i tres estacions de bombament.