La màgia retorna a Besalú amb les visites nocturnes teatralitzades

Els dimecres de juliol i agost la vila comtal viatja al passat

  • Un judici sumaríssim té lloc al mig de la plaça de la Llibertat © M. Estarriola
    Un judici sumaríssim té lloc al mig de la plaça de la Llibertat © M. Estarriola
  • A la sortida de Can Llaudes es captura un lladre © M. Estarriola
    A la sortida de Can Llaudes es captura un lladre © M. Estarriola
  • La sinagoga és un dels punts del recorregut de les visites nocturnes © M. Estarriola
    La sinagoga és un dels punts del recorregut de les visites nocturnes © M. Estarriola
"El nom d'aquesta vila és Bisuldunum, que significa fortalesa entre dos rius: el Fluvià i el Capellades", d'aquesta manera inicia la seva narració Antoni Manyac, el guia de les visites nocturnes teatralitzades de Besalú. A partir d'aquí els visitants viuran situacions d'allò més diverses: un lladre que suplanta a Manyac, els seus flirtejos entre les joves donzelles, un home que es fa passar per mort i així desempallegar-se de la seva muller, dos capellans alcohòlics, una bruixa que fa encanteris i, fins i tot, un judici sumaríssim. 

De ben segur que hom podria pensar que la fórmula de les visites guiades a Besalú està esgotada després de més de deu anys celebrant-se de forma ininterrompuda cada dimecres de juliol i agost, però s'ha demostrat que això no és cert. L'entrada novament del grup de teatre d'acció 'Excalibur' ha servit per dotar a l'espectacle del frescor necessari per no caure dins la rutina habitual (i lògica). Les interpretacions de tots els seus components són simplement sublims i la capacitat de direcció envers els vilatans que col·laboren de forma altruista és magnífica. Ningú desentona ni sembla trobar-se fora de la seva zona de confort. 

Un altre dels encert de les visites d'aquest any ha estat eliminar la visita a l'interior del Monestir de Sant Pere (sovint carregat de massa solemnitat) i l'accés a la Miqvé, els únics banys jueus d'Espanya. Tanmateix els organitzadors són conscients de la importància d'aquests banys i és per això que al finalitzar la visita s'ofereix al visitant la possibilitat d'accedir al seu interior, tot plegat acompanyat per un meridatge de cava amb pastes típiques de la Garrotxa.

El preu de les visites és de 15 euros per persona i les reserves s'han d'efectuar a l'Oficina de Turisme Central de Besalú, trucant al 972 50 12 40.