Endesa reclama 358.516 euros a Girona de 304 contractes de famílies que no van poder pagar

Madrenas s'ha reunit avui amb altres municipis afectats

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha participat aquest matí en la reunió dels municipis afectats per la reclamació d’Endesa. La trobada, que s’ha fet al Centre Cívic President Macià de Terrassa, ha servit per posar de manifest el front comú municipal davant del requeriment que la companyia elèctrica ha fet arribar aquest estiu a centenars d’ajuntaments catalans informant que havien de fer-se càrrec del 50% del deute de les famílies que no haguessin pogut pagar el rebut d’electricitat per trobar-se en situació de vulnerabilitat.

A la ciutat de Girona, la companyia reclama un total de 358.516,93 euros que Endesa assenyala que corresponen a 304 contractes de la localitat. En la carta enviada als municipis i signada per la Direcció General d’Endesa a Catalunya, l’elèctrica proposa que els consistoris paguin el 50% d’aquest deute i que la companyia es faci càrrec del 50% restant. En el mateix text, Endesa amenaça de tallar el subministrament elèctric a les llars afectades si el dia 1 d’octubre no s’ha liquidat el deute indicat.

Davant d’aquesta situació, els representants dels ajuntaments que han format part de la reunió d’aquest matí han consensuat un document, que ha estat batejat com a “Declaració de Terrassa”, en què s’ha refermat el compromís dels municipis amb la lluita per garantir els drets bàsics de la ciutadania per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge.

En la reunió s’ha elaborat també el text d’una moció per presentar al Ple municipal de cada ciutat i poble afectat i s’ha acordat mantenir les trobades entre el món municipal per fer valer i fer arribar la seva opinió tant a Endesa com a les administracions superiors. Des dels ajuntaments es reclamarà la condonació del deute i que es retiri la carta que Endesa va enviar el passat 31 de juliol a diversos municipis catalans.

“Avui volem deixar en evidència que els municipis fa molt que treballem intensament i destinem molts recursos per protegir a tota la ciutadania, però en especial a les persones més vulnerables. Per això, avui volem donar aquesta resposta conjunta, aquest acte de dignitat, per explicar a la ciutadania que les administracions estem aquí per protegir-les”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha instat a liderar conjuntament, entre municipis i Generalitat de Catalunya, la situació actual