SI acusa als militars de provocar fins a cinc incendis a l'Alt Empordà

Toni Strubell instarà el govern espanyol i la ministra Chacón a tancar el camp de tir de la base de Sant Climent Sescebes

  • Accés a la base militar de Sant Climent Sescebes © AG
    Accés a la base militar de Sant Climent Sescebes © AG
  • El diputat Toni Strubell visitant la zona © AG
    El diputat Toni Strubell visitant la zona © AG
A finals de maig, unes maniobres militars van causar un foc a les instal·lacions de Sant Climent Sescebes que va calcinar 22 hectàrees al paratge i va obligar a desplaçar una vintena d'efectius dels Bombers per apagar les flames. En aquell moment, els ecologistes de Salvem l'Empordà van denunciar que les maniobres amb foc suposaven un risc per al parc natural. Salvem l'Empordà criticava que, en plena vigència de la prohibició de fer foc, els militars fan maniobres que suposen un risc per a l'Albera, i que fins i tot, feien entrenaments en dies de forta tramuntana.

Després d'aquesta denúncia, ara és el diputat de SI Toni Strubell el que se suma a la queixa dels ecologistes i es compromet a instar el govern espanyol i el ministeri de Defensa a tancar el camp de tir que hi ha a la base militar empordanesa.

Solidaritat també ha fet una pregunta parlamentària al Departament d'Interior per conèixer els convenis en matèria de seguretat i extinció d'incendis que té signat el Ministeri de Defensa amb la conselleria dirigida per Felip Puig.

Strubell també ha denunciat que en entrevistes mantingudes amb veïns de Vilartolí li han assegurat que en ocasions han vist "perillar la seva vida per la caiguda de metralla i obusos per sobre de casa seva". El diputat també ha criticat que passen camins oberts i excursions marcades i catalogades pel mig del camp de tir i que si algun projectil no va ben direccionat pot "arribar molt fàcilment a camins i cases ocupades".

Finalment Strubell ha anunciat que adreçarà una carta al secretari general de la OTAN per evitar que la Base Militar de Sant Climent Sescebes sigui un lloc de pràctiques en el flanc sud de la logística europea de la OTAN ja que l'ecosistema de l'Alt Empordà, segons sosté, desaconsella aquella pràctica.