La Fundació Cuixart obre el taller de l'artista a Palafrugell per donar a conèixer la seva obra

El jardí de la casa de l'artista serà l'escenari d'un cicle cultural amb activitats com ara música i dansa aquest estiu

La casa modernista on Cuixart va viure des que es va instal·lar a Palafrugell l'any 1971 és un espai significatiu per l'artista, segons explica el seu fill, que recorda que s'hi feien moltes trobades amb personalitats del món de la cultura amb noms com ara Paco de Lucía. Durant aquest any esperen deixar-la a punt per al 2012 poder-la obrir també al públic. La casa, segons Joan Cuixart, "té molt a explicar" i per això volen acompanyar la visita amb fotografies de la gent a qui va obrir les portes.

De moment, però, els visitants s'hauran de conformar amb la visita a l'estudi i al jardí on la fundació té previst organitzar-hi un cicle d'activitats culturals de música, dansa i fotografia per aquest estiu per convertir-se en un element dinamitzador de la vida cultural del municipi. D'aquesta manera, es vol continuar una faceta de Modest Cuixart, a qui li encantava organitzar trobades musicals i recitals de poesia.

L'estudi, un lloc privat

La fundació obre portes amb la possibilitat de trepitjar l'estudi de treball de l'artista, un indret privat on molt pocs podien accedir-hi, segons recorda el seu fill, que era un d'aquests privilegiats. "Li agradava explicar-me i preguntar-me coses; jo crec que es divertia amb la visió d'un nen innocent de sis anys preguntant-li sobre el que hi veia en els seus quadres", explica Cuixart i reconeix que aquest és un molt bon record que té del seu pare.

Ara aquell estudi s'ha convertit en una sala d'exposicions on s'hi poden veure disset peces representatives de l'obra, especialment de l'època informalista que va viure a París. No hi falten tampoc les nines que l'any 1963 van causar un gran impacte amb l'obra de caràcter sinistre titulada 'Nens sense nom', una composició amb nines destrossades i encolades amb tela. Destaca també una tinta xina on es representa Adam i Eva amb l'erotisme que ha acompanyat sempre la seva obra i també dues obres inèdites, 'Esbòs' i 'Broll d'esclat' aquesta última de l'any 1993.

Un artista reconegut

Modest Cuixart va gaudir de reconeixement internacional amb mencions molt importants però li falta "fer el pas" per entrar a formar part de la "cultura popular", segons explica el seu fill, que posa l'exemple de Salvador Dalí que va saber passar a ser de "molt conegut" com a artista a que "el conegués tothom". Aquest és un dels objectius de la fundació, que ja va obrir portes a Barcelona, en un local al Born, que va tancar fa uns anys, i que ara ha escollit la seva casa natal com a emplaçament. Un altre dels projectes de futur és la creació d'un museu on poder mostrar les 800 peces que va deixar en herència l'artista quan es va morir. "Fa falta que hi hagi un museu", assenyala, però de moment no tenen cap projecte definit.

L'acte d'aquest divendres ha comptat amb la presència del delegat territorial de Cultura del Govern, Antoni Baulida, i el regidor Xavier Rocas.

La vida de l'artista

Modest Cuixart i Tàpies va néixer a Barcelona l'any 1925. Durant dos anys va estudiar Medicina però va decidir deixar-ho per poder-se dedicar plenament a la pintura. L'any 1948 va fundar la revista del moviment avantguardista 'Dau al Set' amb Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies -el seu cosí-, Arnau Puig i Joan-Josep Tharrats.

L'any 1949 es trasllada a París amb Antoni Tàpies, i viatja a diversos països europeus. Dos anys més tard se'n va a viure a Lió, una ciutat des d'on l'artista passa del magicisme del Dau al Set a l'informalisme matèric. El 1955 fa la seva primera exposició a Barcelona i a partir d'aquí comença la projecció de la seva carrera a l'estranger. El seu treball rep el reconeixement internacional en guanyar l'any 1959 el Primer Premi Internacional de Pintura de la V Biennal de Sao Paulo (Brasil) i el premi de pintura abstracte de Lausanne (Suïssa) i a partir d'aquí la seva carrera es veu projectada arreu del món amb exposicions a museus com ara el Guggenheim Museum de Nova York, la Tate Gallery de Londres o el MOMA de Washington, entre d'altres, així com a galeries d'Europa, Estatus Units, Japó i el Pròxim Orient.

L'any 1971 s'estableix a Palafrugell amb Victòria, la seva parella des de llavors i la mare del seu fill Joan, que naixerà l'any 1980 -ja tenia tres fills més d'un anterior matrimoni-. Coneix l'escriptor Josep Ola i durant aquest període comença una etapa de creativitat que es mou entre el lirisme, el barroquisme i fins i tot una mica sinistre que continuarà fins als anys vuitanta. Entre els reconeixements, destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l'any 1983 i la Medalla d'Or al mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura l'any 1999. A banda de les retrospectives i exposicions antològiques que va protagonitzar, destaca homenatge que se li va fer l'any 2006 a la Fundació Cuixart de Barcelona, per celebrar els vuitanta anys de l'artista i els seixanta anys com a pintor, que va comptar amb les obres d'una cinquantena d'artistes. Un any després, amb 81 anys, Modest Cuixart moria a Palafrugell.