Els preus cauen dues dècimes el juny a Girona i fixen una taxa interanual del 3,6%

La inflació anual a les comarques gironines segueix sent la més alta del Principat

La 'guerra' de preus del tabac va ser decisiva el juny en la segona disminució consecutiva de la taxa anual de la inflació. Una caiguda de preus mensual tan elevada, 4,7%, mai s'havia registrat en les sèries històriques del tabac que elabora l'INE i que va començar a recollir el 1993. El resultat final va ser una disminució de preus d'una dècima en relació amb el maig i una taxa interanual del 3,3%, segons ha informat l'Institut d'Estadística espanyol.

Els preus també han disminuït una dècima a l'Estat, però, van deixar una taxa interanual del 3,2%, una dècima per sota que la registrada a Catalunya. Tant a l'estat espanyol com a Catalunya la inflació anual acumula dos mesos consecutius de caigudes.

Barcelona

Per demarcacions, els preus a Barcelona van quedar estancats el juny en relació amb el mes anterior, cosa que va suposar que la taxa interanual a les comarques de la capital catalana quedés fixada en un 3,2%, una dècima per sota que la registrada en el conjunt de Catalunya i una taxa idèntica a la de l'estat espanyol. La inflació a Barcelona, igual que a Catalunya i a l'Estat, cau també per segon mes consecutiu.

Lleida

A Lleida els preus van disminuir una dècima i van deixar una taxa interanual del 3,5%., dos punts per sobre que la mitjana catalana, i també és el segons mes consecutiu de caigudes.

Tarragona

Per últim, a Tarragona els preus es van contraure també una dècima però van deixar una inflació anual del 3,3%, igual que la taxa interanual registrada a Catalunya. La caiguda de preus del juny també acumula dos mesos seguits de disminució.

Inflació subjacent

La inflació subjacent, l'indicador que no té en compte el comportament dels preus dels carburants ni els aliments frescos, els que habitualment són més volàtils de les cistelles que configuren la inflació, va quedar fixada el juny en l'1,7%, una substancial disminució de quatre dècimes en relació amb el registra del mes de maig.

La dada de la inflació coneguda aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideix plenament amb la publicada per aquesta mateix institut el 30 de juny passat quan va informar de l'indicador avançat.

Els preus que més influeixen en la caiguda mensual

La 'guerra' entre les empreses del tabac per intentar guanyar quota de mercat davant la caiguda progressiva del consum i que ha obert un enfrontament entre els principals proveïdors de tabac i els estanquers, va facilitar el juny la caiguda més pronunciada en el preu del tabac des que el 1993 l'INE va començar la sèrie històrica que recull el comportament de preus d'aquest producte.

A més de la incidència del tabac amb el comportament final de la inflació del juny, el sector del vestit i el calçat també va ajudar a baixar els preus mensuals d'aquest mes que tanca el primer semestre de l'any. En concret, les campanyes de descompte i liquidació habituals les setmanes prèvies a l'inici de la campanya de rebaixes de la temporada d'estiu, l'1 de juliol, van impulsar a la baixa al preus en un 0.8% en el conjunt de l'Estat, a Catalunya un xic menys, el -0,5%.

Fora del tabac i el vestit i el calçat, també el comportament dels carburants i lubricants van ajudar a baixar els preus del juny en relació amb el mes anterior, amb una lleugera disminució del 0,3% a l'Estat i un 0,2% a Catalunya.

Totes aquestes caigudes dels preus d'aquestes cistelles van estar capaces de neutralitzar l'increment estacional que es produeix cada any en els sectors més exposats al turisme. Així, els hotels i restaurants, davant les expectatives de què el 2011 sigui un any de rècords en el sector del turisme, han volgut aprofitar el moment per recuperar el terreny perdut durant els dos anys anteriors i van incrementar els preus un 0,3%, mentre que la cistella denominada oci i cultura, on estan incorporats les empreses de viatges organitzats, també van augmentar els preus un 0,4%.

Els preus que més ha influït en la taxa interanual

La cistella del tabac també va ajudar a fer reduir la taxa interanual de la inflació amb una caiguda de 10 punts, deixant una taxa interanual del 4%, que a Catalunya va ser del 3,6%.

Els aliments frescos, fruites i verdures van acumular una taxa interanual el juny del 2,4%, la mateixa que a l'Estat, una dècima per sota a la registrada el maig tant pel que fa a Catalunya com a l'Estat. Aquesta contracció es va produir com a conseqüència de la baixada dels preus de les patates, les fuites i verdures fresques, que mentre aquest juny van baixar el juny de l'any passat van pujar de preu.