Somriures terapèutics per a 250 avis de geriàtrics gironins

Els pallassos fan riure als ancians com a "medicina" per estimular la memòria i evitar depressions

Els pallassos d'hospitals que fan riure els infants ingressats ara també són pallassos de geriàtrics i van a repartir alegria entre la gent gran. De moment, la iniciativa 'Somriures per a la gent gran' ha arribat al geriàtric Marta Gay de Girona i al Zoilo Feliu de la Bisbal d'Empordà de la mà de Xaropclown i l'Obra Social Catalunya Caixa. El director del centre geriàtric Maria Gay, Jordi Pijiula, ha explicat que durant l'any passat van estar fent una prova pilot per veure com responien els avis a la visita dels pallassos. La resposta, assegura, ha estat sempre positiva tant en les persones que tenen demència lleu o moderada o els dements severs.

Pijiula ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha alertat que després de les malalties cardiovasculars el major risc per a la gent gran és patir depressions i ansietat. Per aquest motiu, assegura que fer-los riure és una de les millors teràpies per contribuir al seu benestar. No només ajuda a millorar l'estat d'ànim, sinó que els pallassos també proposen als avis activitats concretes que serveixen principalment per a treballar la memòria.

En total, arriben a 250 avis i faran 85 actuacions als centres. Les actuacions són setmanals i, precisament per contribuir a fer exercicis de millora i apropar-se més als ancians, miren d'elaborar personatges rodons, amb característiques i històries marcades perquè els avis puguin identificar qui són i quines vivències acumulen els pallassos. La directora artística de Xaropclown, Ángeles García, ha explicat que aquesta és una de les característiques que diferencia els pallassos de geriàtric amb els pallassos d'hospital. "Els nens van a l'hospital a curar-se i els veiem menys temps, aquí el contacte és de més llarga durada", ha exposat.

La intenció de Xaropclown seria arribar a més geriàtrics. La cap d'Envelliment Actiu de l'Obra Social de Catalunya Caixa, M. Carmen Olaya, ha explicat que han decidit donar suport a aquest projecte perquè és pioner i innovador en la cerca de millorar el benestar de les persones grans.