Uns petits cérvols malmeten la collita d'una pagesa i aquesta denuncia al Parc Natural de la Garrotxa

Unió de Pagesos fa costat a la demandant i exigeix a l'administració que assumeixi "la seva responsabilitat"

"Els cabirols són molt fins menjant; només es mengen els brots verds de la planta sense matar-la, però quan passes la màquina de batre no hi ha gra i sí molta palla". Aquest és el lament de la Montserrat Miralles, una pagesa de Santa Pau, a la Garrotxa, que des de l'any 2007 intenta que l'administració assumeixi els costos, que ella ha quantificat en 580 euros, dels danys provocats per aquesta espècia reintroduida al Parc Natural de la Garrotxa ara fa 10 anys en els seus conreus de fesols, un dels preferits pels cabirols.

Miralles, que ha presentat la demanda "davant el silenci de l'administració", es pregunta qui ha d'assumir aquesta pèrdua d'ingressos, els pagesos, que són els que treballen la terra, o l'administració, que és qui va reintroduir els cabirols. És per això que per "responsabilitat" reclama a l'administració, en aquest cas els responsables del Parc Natural de la Garrotxa, que "es facin responsables de les seves decisions".

Del mateix parer és Lluís Sunyer, del sindicat agrari Unió de Pagesos, que afirma que "sempre són els mateixos els que assumeixen el cost d'aquestes plagues". Sunyer afirma que "a tothom ens agrada que hi hagi animals silvestres", però és l'administració qui n'ha d'assumir els costos en cas de danys a les collites com els que produeixen els cabirols "que s'han domesticat molt" i han baixat de les muntanyes. Sunyer espera que aquest cas serveixi de precedent per evitar que la pagesia continua pagant els costos de la reintroducció d'espècies.

De la seva banda, l'advocat de Miralles, Joan Capdevila, recorda que la llei diu que l'administració és "responsable" del que facin les espècies que reintrodueixen, i lamenta que desprès de dos anys de reclamacions cap responsable del Parc Natural de la Garrotxa hagi donat resposta a les seves demandes.

Segons apunta Miralles, fins ara, l'administració ha fet responsable dels danys a la societat de caça de Santa Pau per no controlar el nombre de cabirols, "quan són ells els que van limitar a 19 el nombre d'exemplars que es podien caçar durant aquest any". També afirma que els responsables del parc natural van acusar la pagesa de no tancar la seva finca, així com de posar en dubte la valoració feta dels danys.

Per últim, Miralles ha recordat que no hi ha jurisprudència pel que fa a casos com aquest en concret, perquè fins ara els únics casos que s'han resolt als jutjats són els d'animals que havien sortit dels parcs naturals i havien produït, per exemple, algun accident de trànsit.