El Papa Benet XVI atorga el títol de basílica menor a Sant Feliu de Girona

El bisbe havia demanat al Vaticà el passat mes de febrer aquesta distinció

El temple de Sant Feliu és un monument romànico-gòtic construït entre els segles XII i XIV, que fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1931. S'ha documentat l'existència de construccions anteriors, dels segles VI-VII, i a l'absis actual s'hi conserven uns sarcòfags romano-cristians dels segles II-IV. D'altra banda, al segle XVIII es va construir la capella de Sant Narcís, patró de la ciutat i de la diòcesi, on es venera el sepulcre del sant. El seu campanar en forma d'agulla destaca en el perfil de la ciutat juntament amb el de la catedral, formant part inseparable de la imatge de Girona.

El temple du el nom del primer màrtir conegut i venerat a la diòcesi, Sant Feliu. La primitiva església construïda sobre la sepultura del màrtir fou la primera catedral de Girona. El temple actual conserva sepultures d'alguns dels seus bisbes des del segle X; va tenir una comunitat de canonges des de l'any 947 fins al segle XIX; des de llavors ostenta el títol de Parròquia Major, (la més insigne de les parròquies de Girona), on tenen lloc anualment les celebracions diocesanes en honor als sants Narcís i Feliu, presidides pel bisbe, amb l'assistència del Capítol Catedral, les autoritats civils i fidels.

El títol de Basílica Menor comporta que totes les accions que es porten a terme en aquesta església han de tenir una especial rellevància, sobretot en els camps litúrgic i pastoral.

El Bisbat ha comunicat que prepara actes per a la proclamació de la nova basílica que es donaran a conèixer més endavant.