Peret inunda de rumba catalana l'escenari del festival Músiques Religioses i del Món de Girona

Peret va inundar de rumba catalana l'escenari del festival Músiques Religioses i del Món de Girona

Els espectadors que ahir a la nit van anar al festival Músiques Religoses i del Món ja sabien que tenien assegurat el bon ritme que després la rumba catalana. El seu creador, Peret, als 76 anys, va repassar les cançons més destacades del seu repertori demostrant que està en bona forma. Els espectadors van poder escoltar les cançons del darrer treball, 'De los cobardes nunca se ha escrito nada' (2008) però també grans èxits de l'artista com 'Lágrima' o 'Borriquito como tu'.

A estones dempeus, a estones assegut i sense parar de moure les mans i el cos am ritme, Peret va demostrar que conserva intacta l'essència de la rumba catalana que ell mateix va crear. Durant les més de dues hores de concert, el 'gitano de Mataró' va fer cantar, aplaudir i riure un públic que li va respondre en tot moment. "Molts artistes pagarien per tocar davant un públic com vosaltres", va dir Peret.

L'artista va dedicar estones entre cançó i cançó per conversar amb el públic, repassar com es va crear la rumba i fer broma sobre si, tot sol, podia aguantar tot el concert. De fet, va fer pujar dalt l'escenari un grup de joves que va dir que són alumnes seus i que, només en set dies, han aconseguit aprendre a tocar i ballar. "Els meus alumnes han vingut perquè es penses que tot sol no aguantaré i venen a ajudar-me", va dir fent broma.

Considerat un dels precursors del mestissatge de músiques del món, Peret fa 50 anys que va editar les primeres cançons. Després d'un temps retirat -va dedicar-se a predicar- al 2008 treu nou disc. Als 76 anys, continua movent la guitarra amb el seu famós 'ventilador' amb l'energia que va captivar milers de persones ja des dels anys 60.

50 anys de trajectòria

Pere Pubill Calaf, Peret, va gravar les seves primeres cançons fa 50 anys, sense saber que seria un dels creadors d'un nou gènere musical: la rumba catalana. Un gènere amb el qual va donar la volta al món i ara -gràcies a mites com 'Lágrima' o 'Borriquito como tú'- forma part de la memòria col·lectiva de la música llatina. Pare de l'inconfusible 'ventilador', la seva mescla de mambo, rock i flamenc el va convertir en una de les figures més populars de l'Estat des dels anys setanta. Després d'un temps retirat, el 2008 va publicar el seu darrer disc, 'De los cobardes nunca se ha escrito nada'.

Peret va realitzar la seva primera gravació l'any 1957. Sis anys més tard, el 1963, va intervenir en la pel·lícula 'Los Tarantos', dirigida per Francisco Rovira Veleta i protagonitzada per Carmen Amaya.

A Peret, que als anys setanta ja s'havia convertit en tota una estrella a Espanya, se'l pot considerar un dels precursors del mestissatge de músiques del món ja que la rumba catalana neix de la mescla de la rumba cubana i altres ritmes caribenys amb elements del flamenc.

Als anys vuitanta aquest artista va retirar-se dels escenaris per esdevenir predicador de l'Església Evangelista de Filadelfia, motiu pel qual s'ha considerat adient des de la direcció del festival convidar-lo. El 1990 va abandonar l'Església i va tornar a cantar i tocar. El 1992 va participar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona. En els darrers deu anys i amb Peret de nou en actiu, la seva figura ha rebut diversos homenatges en forma d'àlbums, concerts i actes.