Acaba la perforació del túnel del TAV a Girona i Foment calla sobre el futur del tren convencional

L'alcalde de Girona, Carles Puigdmont, demana a Blanco una reunió amb tots els portaveus municipals per abordar el tema

José Blanco també va posar en funcionament la tuneladora l'abril del 2010 i llavors va anunciar que l'Estat licitarà el 2012 el soterrament del tren convencional per 350 MEUR. Això ha de ser just quan acabin les obres de l'alta velocitat. A més, en aquella ocasió, el ministre va confirmar que el viaducte que travessa Girona també s'enderrocarà i que serà el seu ministeri qui pagarà el projecte de l'obra. El que s'estava negociant encara era un conveni amb l'Ajuntament de Girona per decidir qui es farà càrrec de l'obra i com s'executarà.

Durant aquesta nova visita a Girona i amb un nou govern municipal, Blanco no ha dit ni una paraula sobre el futur del tren convencional ni sobre el viaducte. De fet, tampoc ha respost al secretari general de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, que li ha recordat durant els parlaments que s'hi va comprometre i que per al Govern i per Girona és una prioritat una vegada enllestides les obres de l'alta velocitat. José Blanco tampoc ha volgut respondre a les preguntes de la premsa i ha dit que ja havia dit "tot el que havia de dir" durant el parlament.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha mostrat moderadament optimista i diu que espera que "aviat" hi hagi novetats a anunciar sobre aquest assumpte. De fet, Puigdemont ha recordat que Blanco mai s'ha desdit del compromís que va assolir. Tot i això, i davant el context de retallades i de crisi, Puigdemont creu que el ministra ha de refermar el compromís públicament i explicar que el calendari que ell mateix va posar sobre la taula s'ha d'acabar complint. Puigdemont ha explicat que han demanat una reunió amb el ministre i tots els portaveus municipals i preveu poder fixar un full de ruta en les pròximes setmanes.

La 'Gerunda' ha recorregut una distància de 2,9 quilòmetres marcant el camí que seguirà al tren d'alta velocitat al seu pas per Girona. En total, els treballs han durat un any i dos mesos i han acabat un mes abans del previst. La tuneladora ha perforat els dos túnels que configuren el tram soterrat del TAV per Girona. La 'Gerunda' va començar a perforar el primer túnel, d'1,3 quilòmetres, l'abril del 2010 al sector Mas Xirgu i va acabar el setembre a la zona del Parc Central. Un cop desplaçada per l'interior de l'estació, l'abril van reprendre els treballs per perforar el segon túnel, de casi 1,6 quilòmetres, que ha acabat a la zona de Fontajau.

Després de travessar l'últim mur, desmuntaran la 'Gerunda' i se l'enduran per peces des del pou d'extracció mateix. El ministre Blanco ha recalcat que acabar el túnel urbà de Girona és una fita cabdal per encarrilar la recta final de la posada en funcionament de l'alta velocitat entre Barcelona i la frontera francesa. Unes obres que, segons Blanco, convertiran les línia en una de les més denses de l'Estat perquè transportarà 2,9 milions de passatgers anuals. El ministre ha recalcat que han invertit a Girona 420 MEUR per a l'alta velocitat i que han mobilitzat 8.000 llocs de treball tant directes com indirectes.