El castell de Sant Ferran de Figueres es beneficiarà de l'1% cultural pel nou museu militar

El Ministeri de Foment destinarà 3,45 milions d'euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric de Catalunya

La partida ha estat aprovada pels Ministeris de Foment i Cultura en la comissió mixta de l'1% Cultural celebrada dimarts a Madrid. Foment aportarà 913.982,56 euros a la rehabilitació del Pavelló de l'administració de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, 1.084.847,09 euros a la restauració de l'edifici del Governador del Castell de Sant Ferran, 866.770,48 euros a la nova seu del Museu del Suro de Palafrugell a Can Mario i 589.346,24 euros a la rehabilitació del convent de Sant Ramon Nonat.

El projecte a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona preveu restauració i adequació del pavelló de l'administració per convertir l'edifici en un centre de conferències i una àrea de gestió administrativa del recinte històric. Les actuacions tenen com a objectiu revaloritzar l'edifici patrimonial i recuperar, restaurar i conservar els espais originals amb les seves característiques tipològiques i morfològiques més notables.

El pla de recuperació del Castell de Sant Ferran, propietat de Ministeri de Defensa, preveu instal·lar un museu militar a l'edifici central de la fortalesa, conegut com a edifici del Governador. Les obres projectades inclouen la consolidació i restauració de façanes, cobertes i terrasses, la rehabilitació de les voltes que formen el pis de la planta alta i dels acabats interiors de paraments horitzontals i verticals dels locals.

La intervenció al Museu del Suro de Palafrugell pretén recuperar Cal Ganxó per a la seva integració al complex del Museu del Suro, actualment ubicat a les naus de l'antiga fàbrica surera de Can Mario. El projecte planteja la rehabilitació de l'immoble per adequar-lo a nous usos administratius del museu i a alguns serveis complementaris, com un Centre de documentació del Suro i una enoteca. Les naus adjacents de Can Mario es reservaran per a espais expositius i de difusió.

L'objectiu del projecte al Convent de Sant Ramon Nonat és la restauració del campanar i de la segona planta del claustre. A les galeries del claustre es restauraran els paviments i paraments actuals amb cura de conservar els materials originals, el seu color i el seu envelliment. Es restaurarà la pedra i l'estructura de la coberta es substituirà per una altra amb bigues de fusta laminada i coberta amb teula àrab.

Totes aquestes actuacions es duran a terme gràcies a l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques, conegut com a 1% Cultural. La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que aquest percentatge es destini a finançar els treballs de conservació d'immobles declarats d'interès cultural i al foment de la creativitat.