Els càmpings gironins preveuen assolir el 100% d'ocupació els propers 30 dies

Els càmpings gironins preveuen assolir el 100% d'ocupació entre el 15 de juliol i la primera quinzena d'agost

Tot i que la temporada no va començar amb massa bon peu per als càmpings gironins (al maig l'ocupació va davallar un 13%), ara la situació ha fet un gir i les previsions són bones. De fet, si el temps no juga una mala passada, els càmpings esperen poder penjar el cartell de 'complet' a mitjans d'aquest mes i no treure'l fins al proper 15 d'agost.

El president de l'associació concreta que aquestes bones perspectives s'expliquen per dos factors. D'entrada, per l'estancament dels mercats àrabs arran de les revoltes. "Però a més pel fet que el client català, sobretot, i també l'espanyol, no anirà tan a l'estranger com altres anys per la crisi econòmica", ha explicat Josep Maria Pla.

Per al sector, si l'ocupació es manté al 100% durant el proper mes, s'espera poder tancar la temporada mantenint, com a mínim, els mateixos nivells que la del 2010. "D'ençà de l'entrada de la crisi, portem un descens acumulat de l'ocupació d'entre el 6 i el 7%, però aquest any esperem que no vagi a més", ha concretat Pla.

Més de la meitat, estrangers

La majoria dels clients que s'allotgen als càmpings de la demarcació són famílies. Per procedència, un 60% són estrangers -entre els quals destaquen holandesos i belgues- i, la resta, vénen sobretot de Catalunya (més d'un 30% del global) i de la resta de l'estat espanyol.

Josep Maria Pla ha explicat que, a l'hora d'anar a buscar mercats a l'exterior, continuen apostant per l'holandès. "És el país campista per excel·lència", ha dit. Això sí, des de l'associació de càmpings també han començat a girar la vista a altres destinacions emergents, com els països de l'Europa de l'Est o Rússia.

Per això, a imatge de Tarragona, i aprofitant el nou enllaç de l'aeroport amb Moscou, Josep Maria Pla ha dit que es volen obrir les accions promocionals cap al mercat rus. "Continuarem prioritzant les fires amb estands presencials, però també farem promoció on-line", ha assegurat el president de l'associació.

141.000 places i 4.020 bungalous

Actualment, l'Associació de Càmpings de les comarques gironines compta amb 80 establiments associats (el 70% dels que hi ha a la demarcació). En total, tots ells sumen 141.000 places (el 60% de totes les turístiques que hi ha a la demarcació, comptant els hotels).

El president de l'associació ha explicat que, durant els darrers anys, la demanda dels bungalous ha anat a l'alça. De moment, els càmpings associats en sumen 4.020, i confien que amb el nou decret els ajuntaments no els posin traves per a instal·lar-ne més.

La nova normativa permet que el 40% de les parcel·les dels càmpings puguin estar ocupades per bungalous (a les quals cal sumar-hi un 10% més addicional de mobil homes). "Nosaltres considerem que aquest percentatge és bastant correcte, tot i que també ens agradaria que es definís el model de càmping residencial que tenen a França, on el 100% està ocupat per bungalous", ha concretat Josep Maria Pla.

6 MEUR d'inversió

L'associació destaca que els càmpings associats "han fet els deures" i s'han preparat de cara a la temporada turística. El sector ha calculat que els 80 establiments associats han invertit un total de 6 milions d'euros (MEUR) per modernitzar les seves instal·lacions.

Entre aquests, destaca el càmping 'El Delfín Verde' de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Aquest càmping ha invertit gairebé 1 MEUR per ampliar la seva estació potabilitzadora, que diàriament depura un milió de litres d'aigua de pous de la zona. Ara, amb l'ampliació, el càmping podrà reutilitzar 140.000 litres d'aigua que els campistes ja hagin usat, i destinar-la a cisternes o al regadiu de les zones verdes.

D'altra banda, entre les inversions d'aquesta temporada també destaca la del Càmping Salatà de Roses (Alt Empordà), que ha instal·lat dotze mobil homes nous. Les construccions destaquen pel seu disseny, permeten allotjar quatre persones i compten amb una àmplia terrassa de fusta a l'exterior.

"La nostra voluntat és apostar pel turisme familiar, instal·lar nous bungalous perquè a diferència de les tendes permeten allargar la temporada d'abril a setembre i millorar en aspectes mediambientals", ha conclòs el president de l'Associació de Càmpings de Girona.