L'Eurocambra es desentén i el govern espanyol podria imposar l'etiquetatge en castellà

Tremosa, Junqueras i Romeva asseguren que cada vegada més catalans "tenen incentius racionals creixents per demanar un Estat propi"

Tremosa, Junqueras i Romeva asseguren en el comunicat que "aquesta situació, juntament amb la recent negativa del govern espanyol a donar suport a la plena oficialitat del català a Europa fa que cada dia més i més catalans tinguin incentius racionals creixents a demanar un Estat propi". Pels eurodiputats catalans, Catalunya necessita la independència "atesa la inflexibilitat amb que els estats membres tracten les realitats nacionals europees que no disposen d'un estat".

Els tres eurodiputats catalans han lamentat que no s'hagi pogut tirar endavant l'esmena. Segons han explicat en el comunicat, tenint en compte l'oposició de socialistes i populars i que el procés es troba "en segona lectura" no és possible "admetre a tràmit modificacions que no hagin estat aprovades amb anterioritat pel Comitè". Segons fonts socialistes, els serveis jurídics justifiquen la negativa a votar l'esmena perquè no s'ajusta al reglament de l'etiquetatge, ja que parla d'una qüestió -la lingüística- que es referiria a un altre tipus de normativa.

El text proposat pel Consell Europeu i que es votarà a l'Eurocambra diu que "dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". L'esmena, signada per 40 eurodiputats i liderada per Tremosa i Junqueras, demanava que s'eliminés el darrer tram de l'article i que simplement es precisés que s'ha d'etiquetar "en una o més llengües". Segons va assegurar Tremosa a l'ACN, la intenció era "evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes".

Segons assegura el comunicat de Tremosa, Junqueras i Romeva, la UE ha respost als dubtes dels eurodiputats catalans sobre la situació de la llengua, al·legant que el règim lingüístic no canvia. Amb tot, la mateixa resposta -enviada en un correu electrònic a Tremosa- estipula que "si un Estat Membre fa ús de l'article 15.2 i requereix l'ús d'una llengua oficial de la UE en les etiquetes, l'ús exclusiu d'una altra llengua no seria posible". "D'aquesta manera, doncs, futurs governs espanyols poden utilitzar aquest article 15.2 per prohibir el català com a llengua única en l'etiquetatge", lamenten els eurodiputats.

Tenint en compte la situació en què queda l'etiquetatge exclusiu en català, Tremosa, Junqueras i Romeva es plantegen votar en contra o abstenir-se en la votació d'aquest migdia a Estrasburg. La normativa preveu que els envasos dels aliments incloguin informació més clara i fàcilment llegible sobre les calories i la quantitat de greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres proteïnes i sal dels productes. L'objectiu d'aquesta legislació, acordada pel Parlament Europeu i el Consell, és que els consumidors estiguin ben informats sobre la composició dels aliments.