Neix la primera mozzarella 100% catalana feta amb llet de búfala

Un pagès de l'Alt Empordà es reinventa i engega una explotació inèdita a Catalunya que produeix 2.000 litres de llet diaris

La idea d'obrir una explotació de búfales a l'Alt Empordà li va venir a Lluís Mont després de fer un viatge a Itàlia. "Vam veure que allà hi havia aquest altre tipus de ramaderia i vam pensar que aquí també podia funcionar", explica el ramader. I dit i fet. Després de quatre o cinc viatges més per veure el funcionament de les granges italianes, Mont va canviar el febrer de l'any passat les seves vaques de tota la vida per les búfales.

Primer en va portar un ramat de cinquanta caps, i quan va veure que s'adaptaven bé al clima empordanès, el va anar augmentat fins arribar a les 1.200 que té actualment. Algunes d'aquestes, poden arribar a pesar fins a 800 quilos.

Les búfales que pasturen a les finques que Lluís Mont té a Palau-saverdera, Sant Pere Pescador i El Port de la Selva són originàries de l'Àsia., tot i que ell les ha comprades a Bulgària -principalment- i a Itàlia. L'explotació, que gestiona amb els seus fills Lluís i Pol, és l'única d'aquestes característiques que existeix a Catalunya.

Actualment, el ramader empordanès obté 2.000 litres de llet diaris de les búfales. Fins ara, Mont venia gran part de la llet, però a partir d'aquest juliol el ramader ja ha fet realitat el seu objectiu: treure al mercat la primera mozzarella 100% catalana.

D'entrada, n'han fet uns 200 quilos, cosa que equival a 800 paquets de 250 grams. La mozzarella que surt de les seves granges es podrà trobar a partir d'ara a carnisseries i botigues de les comarques gironines, establiments de l'àrea de Barcelona i -fins i tot- la Catalunya del Nord.

Tota la producció

L'objectiu de Lluís Mont és que, a finals d'any, ja pugui destinar tota la producció de llet de búfala a fer mozzarella. "El nostre objectiu és fer 1.000 quilos diaris de mozzarella, cosa que equival a uns 4.000 paquets", precisa el ramader empordanès. I hi afegeix: "Les perspectives que tenim són bones, perquè el mercat català ho permet".

Mont explica que a Catalunya, actualment, la mozzarella que es consumeix és d'importació. "Aleshores, si ens mengem la italiana, per què no podem fer el mateix amb una de catalana feta a casa nostra?", es pregunta.

La intenció del ramader és que la seva mozzarella es vengui als consumidors a un preu que volti entre els 2,50 i 2,70 euros el paquet de 250 grams. Actualment, a les seves finques Lluís Mont compta amb una quinzena de treballadors, que tenen cura de les búfales i elaboren la mozzarella de manera totalment artesanal. "D'ençà que es pasteuritza la llet i qualla, al darrere hi ha un procés de vuit hores", concreta Mont.

Reinventar-se o morir

El ramader de l'Alt Empordà admet que tot el procés de reconversió de la seva explotació ha estat ràpid. "Amb poc temps hem canviat d'activitat", assegura Lluís Mont. Això sí, la inversió global que hi ha al darrere d'aquest projecte s'ha enfilat fins als 3 milions d'euros (MEUR), entre el que ha costat la compra dels animals, el trasllat i l'adequació de les granges.

Lluís Mont assegura que ha apostat per les búfales, en part, per la crisi que viu el sector. "Arriba un moment en què o bé et reinventes o mors", explica. I conclou: "Jo no em resigno a plegar, vull fer de pagès i viure de pagès".