Anoushka Shankar uneix flamenc i ritmes dels gitanos de la Índia a les Músiques Religioses de Girona

Shankar estrena mundialment el disc 'Traveller', amb les col·laboracions del guitarrista Pepe Habichuela i el piano de Ricardo Miño

"Estic encantada d'estar en aquest lloc tan meravellós una altra vegada perquè, a més, és d'aquí d'on prové la música flamenca". Són paraules de la sitarista Anoushka Shankar en pujar a l'escenari del festival Músiques Religioses i del Món de Girona. Dotze anys després d'inaugurar-ne la primera edició juntament amb el seu pare, Ravi Shankar, la sitarista índia Anoushka Shankar ha tornat al festival. Aquest diumenge els sons de la guitarra flamenca, el piano, la veu i les percussions flamenques s'han barrejat amb notes de sitar i harmonies d'altres instruments tradicionals indis com la tanpura o el xenai. Shankar ha ofert a Girona, en primícia mundial, la presentació del nou projecte 'Traveller'.. A més, Girona serà la única parada que la sitarista farà a l'Estat.

Shankar ha explorat les arrels del flamenc dels gitanos del Rajasthan en un disc que està previst que vegi la llum a la tardor. La producció del treball és de Javier Limón, que també ha treballat per altres artistes de nivell com Andrés Calamaro, Luz Casal, Antonio Carmona i Concha Buika, entre d'altres, i compta amb la cobertura del segell musical Deustche Gramophon, que aquesta nit ha emès el concert en directe per a tot el món.

Davant l'escenari de les escales de la Catedral, Shankar s'ha fet acompanyar de músics tant de l'Índia com espanyols, entre els quals hi havia dos alumnes del seu pare. La veu flamenca l'ha posat la 'cantaora' Sandra Carrasco i la nit ha tingut dues col·laboracions especials. Primer ha pujat a l'escenari el pianista flamenc Ricardo Miño de qui Shankar ha dit que fou el primer en ensenyar-li flamenc. Més tard, Shankar ha protagonitzat un duet amb la guitarra de Pepe Habichuela, convidat especial de la nit.

A més, els espectadors també han pogut conèixer com és la dansa hindú ja que una ballarina ha pujat dalt l'escenari per acompanyar amb els subtils moviments d'aquesta dansa les notes del sitar.

El públic ha rebut amb forts aplaudiments la presentació d'aquest treball on guitarres flamenques i sitar dialoguen sense estridències en un treball que posa de manifest les semblances entre els sons que provenen dels gitanos de la Índia i els sons flamencs.

Al final del concert, ja amb les llums enceses, els aplaudiments han fet tornar dalt l'escenari els músics. L'home de Shankar li ha fet entrega d'un ram de flors i ha pujat dalt l'escenari amb el fill de la sitarista que té pocs mesos.

Trajectòria reconeguda

Anoushka Shankar ha crescut artísticament al costat del seu pare, Ravi Shankar, llegenda viva del sitar. Ambdós han fet un tàndem perfecte a l'hora de fusionar la música tradicional de l'Índia amb gèneres tan diversos com l'electrònica, el jazz el flamenco o la música clàssica occidental.

Amb aquest nou treball que presenta ara, Anoushka Shankar s'endinsa en la tradició clàssica índia i mostra com el flamenc s'adapta amb naturalitat a l'estil indi del raga, subratllant les similituds entre ambdues músiques. Però ho fa fugint de la fusió i, per això, hi ha peces on només els músics indis s'han quedat sobre l'escenari perquè l'espectador pugui apreciar les característiques dels sons indis. A la vegada però, la incorporació d'altres instruments flamencs amb els tradicionals indis fa adonar de les similituds dels dos gèneres. Shankar ha anat intercalant els dos tipus de música perquè esdevinguin complementàries. En essència, 'Traveller' s'endinsa en la relació de dues tradicions musicals que comparteixen història.

Nascuda el 9 de juny de 1981, va estudiar el sitar amb el seu pare fins als nou anys. Amb només 13 va protagonitzar el concert de debut a Nova Delhi. Al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb músics del nivell com el desaparegut 'beatle' George Harrison, Eric Clapton o Sting. L'any 1998 va presentar 'Anoushka', el primer dels seus sis treballs en solitari, que va ser aclamat per la crítica internacional. Nominada als premis Grammy en diverses ocasions, el febrer del 2006 Anoushka Shankar es va convertir en la primera intèrpret índia que tocava en directe en la gala d'aquests premis. Més recentment ha col·laborat amb la seva germanastra, la cantant nordamericana Norah Jones.