Les exportacions gironines creixen un 5,5% durant el primer semestre de l'any

Ja superen els 2.821 MEUR

Les exportacions gironines continuen a l'alça. Segons les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant el primer semestre de l'any les vendes que les empreses del territori han fet a l'exterior han crescut en comparació amb el mateix període de l'any passat. En concret, entre gener i juny, ho han fet en un 5,5% i s'han situat als 2.821,1 MEUR. Només durant el mes de juny s'han registrat vendes a l'exterior per valor de 449,7 MEUR.

Pel sectors, la indústria agroalimentària continua encapçalant el gruix més important del negoci a l'exterior. Durant els primers sis mesos d'aquest any, aquest sector ha fet exportacions per valor de 1.170,2 MEUR, un 13,4% més que en el mateix període de l'any anterior. I dins d'aquest sector, el carni continua liderant el rànquing amb 744,42 MEUR.

A la indústria alimentària, la segueix la química gironina. Segons l'estadística, aquest sector ha fet vendes a l'exterior per valor de 503 MEUR, un 0,4% més que durant les mateixes dates l'any passat. En tercer lloc se situen els fabricants de maquinària, que han exportat a l'exterior per valor de 243,46 MEUR.

L'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions de les comarques gironines. Com ja és habitual, la Unió Europa continua encapçalant el rànquing.

El país que continua rebent el gruix més important de productes és França, que durant aquests sis mesos ha acaparat més del 26% de les vendes de les empreses gironines amb 744,26 MEUR. A aquest destí, el segueix Itàlia (227,9 MEUR) i Alemanya (192,4 MEUR).

La incidència de la pesta porcina a la Xina

Les empreses gironines, però, cada cop giren més els ulls cap al gegant asiàtic. Ja el passat mes d'abril la pesta porcina a la Xina va fer disparar les exportacions de la demarcació. En l'acumulat de l'any, el país asiàtic se situa a la quarta posició del rànquing amb exportacions per valor de 156,77 MEUR. La Xina ha superat Portugal, que ocupa el cinquè lloc amb vendes a l'exterior per valor de 152,57 MEUR.

Superiors a les importacions

L'estadística també permet veure que les vendes que fan les empreses gironines a l'exterior continuen essent superiors a les importacions. De fet, el valor de les exportacions gairebé ha doblat el d'aquells productes que s'han fet venir de fora. Durant aquest primer semestre, les importacions han crescut un 4,3% i s'han situat en els 1.452,5 MEUR.