La Tradicional Cantada d'Havaneres porta més de 33.000 persones a Calella de Palafrugell

La 45ena edició s'ha dedicat a Càstor Pérez, Carles Sentís pels seus 100 anys i a l'Associació de Veïns i Amics de Calella

La tradicional cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell marca l'inici de la temporada d'estiu a la zona de Calella, Palafrugell, Llafranc, Tamariu i Begur. El centre neuràlgic i l'ànima de la cantada és la platja del Port-Bo, on els grups participants omplen la nit amb els cants de taverna que recorden velles històries marineres.

Enguany els grups participants han estat 'Port Bo' i 'Peix Fregit', tots dos de Palafrugell, 'Els Pescadors de l'Escala' i els lleidatans 'Boira'. La cantada s'ha convertit des del 1996 en la trobada de referència per als amants. L'havanera va ser importat pels indians, aquells mariners, comerciants i aventurers que a finals dels segle XIX i principis del XX van creuar l'Atlàntic a la recerca d'una millor vida i van tornar amb una important fortuna.

Una participació emocionant

La nit l'han inaugurat el grup 'Port Bo', seguits de 'Els pescadors de l'Escala'. A la meitat de la cantada s'ha viscut el moment més emocionant de la nit quan la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz ha fet una col·laboració especial per recordar la figura del seu pare, mort recentment, Càstor Pérez, cantant i compositor estudiós de l'havanera.

La jove cantant ha interpretat '11 de novembre', una cançó que ha explicat que ella mateixa va escriure el mateix dia de la mort del seu pare. L'11 de novembre, ha dit, era la data del seu aniversari. Pérez Cruz ha recordat que just fa un any van viure un dels moments més emocionats per a la vida del seu pare quan, junts, van actuar en la cantada d'havaneres. Llavors van cantar una cançó de lletra de la mare de Pérez Cruz, Glòria Cruz, i música del seu pare titulada 'Vestida de nit'. Aquesta vegada la jove artista ha volgut cantar la mateixa cançó acompanyada del guitarrista que durant ha acompanyat el seu pare, Lluís Bofill.

La nit ha tingut el punt i final quan tots els grups han pujat a l'escenari per interpretar plegats dues de les cançons més famoses del gènere: 'La bella Lola' i 'El meu avi'. Tots els participants han fet onejar els seus mocadors blancs en una nit en què la brisa marinera ha refrescat l'ambient.

Més de 33.000 persones

Com en edicions anteriors, la cantada s'ha pogut seguir en les pantalles gegants que s'instal·len a diferents punts del municipi i que, aquest any, s'han posat al passeig del Canadell, Port Pelegrí, Llafranc i a la plaça Nova de Palafrugell. Com ja és habitual, el mateix dissabte, a partir de les 7 de la tarda i al passeig del Canadell, ha tingut lloc una cantada d'havaneres amb el grups palafrugellencs 'El Taper', 'Cubacant' i 'L'Empordanet'. Entre les activitats que també s'han concentrat aquest dissabte a Calella, destaca un mercat d'artesans.