Baixen les inscripcions als casals d'estiu de l'Esplai a causa de la crisi

Les famílies encara poden demanar beques per la campanya d'estiu de la Fundació Catalana de l'Esplai

Un cop acabat el curs escolar, aquest matí han començat a sortir els autocars carregats de canalla cap a cases de colònies d'arreu del país. Amb aquesta imatge, la Fundació Catalana de l'Esplai ha donat el tret de sortida a la seva campanya d'estiu, una de les més importants juntament amb la que preparen Minyons Escoltes o la Fundació Pere Tarrés. L'Esplai ofereix colònies i campaments, que culminen la feina que fan la setantena d'esplais que agrupa aquesta entitat durant tot l'any, així com casals, que acullen els nens durant algunes setmanes al juliol.

Aquesta oferta permet educar els nens en el lleure i moltes famílies l'aprofiten per conciliar la vida laboral amb la familiar quan els pares encara treballen però els seus fills ja fan vacances. Enguany, però, es noten les dificultats que suposa la crisi per a moltes famílies: el número d'inscripcions ha baixat, indiquen a l'Esplai.

Aquesta davallada afecta especialment els casals d'estiu. No tant les colònies i campaments, perquè els nens que van tot l'any a l'esplai tendeixen a inscriure's també a les activitats d'estiu de la seva entitat, expliquen a la Fundació.

Es reprodueix així una tendència que ja s'havia notat en els anys anteriors. Per això, ja en fa tres que l'Esplai posa en marxa la campanya 'Un estiu per a tothom' quan s'apropa aquesta estació: amb ella, mira de recollir fons per becar famílies que tenen algun membre a l'atur.

Enguany la Fundació ja ha recaptat 75.000 euros en el marc d'aquesta campanya gràcies als ajuts d'institucions, empreses i particulars. És una xifra similar a la de l'any passat però l'entitat no es dóna per satisfeta: vol superar els precedents del 2009 i el 2010 i assolir els 100.000 euros.

I és que tem que, al final de la campanya, el volum de sol·licituds d'aquestes beques també hagi augmentat. L'any passat se'n van concedir poc més d'un miler. "El que estem fent amb aquesta campanya de beques és que l'activitat en el temps lliure, de vacances i d'estiu no sigui un fet excloent; un factor més d'exclusió social", ha explicat Carles Xifra, responsable d'entitats d'esplai de la Fundació.

Les beneficiàries d'aquests ajuts són famílies de classe mitjana poc habituades a demanar ajuts. "Es tracta de famílies, que mai havien demanat ajuts però que, enguany, i davant l'agreujament de la crisi econòmica, s'han decidit a adreçar-se a la Fundació per demanar una beca", ha explicat Núria Valls, responsable de l'àrea social de l'entitat.

Las Fundació Catalana de l'Esplai ha destacat que encara es poden demanar aquests ajuts si es vol inscriure els fills a un casal. Es pot trucar al 902 10 40 30 o bé consultar la seva plana web.