CiU demana rapidesa a la Junta Electoral sobre la validesa del jurament de la regidora de SI

L'alcalde de la Vall d'en Bas reconeix que, per a ell, aquesta formalitat no és important però que cal seguir el que marca la normativa

En el ple que ahir es va celebrar a la Vall d'en Bas es va repetir la mateixa escena que la del passat 11 de juny, quan la regidora Laura Pujol -que és militant de SI, partit que es va presentar en colició amb ERC- va prometre el càrrec utilitzant una fórmula que no és la que estableix la llei: "Prometo, per imperatiu legal, respectar la Constitució del Regne d'Espanya i l'Estatut d'autonomia de Catalunya, amb l'objectiu de derogar-los per la Constitució de l'Estat independent de la Nació catalana". Aquesta és la fórmula utilitzada pels 50 regidors electes del partit a Catalunya. La secretària en va prendre nota i no va caldre que tornés a llegir la promesa, segons explica l'alcalde Miquel Calm (CiU),que s'ha mostrat preocupat per la situació que s'ha generat.

En el primer cop, es va resoldre que la regidora havia de tornar a repetir la promesa seguint el que estableix la llei, però com que Pujol no ho va fer, ara s'haurà de tornar a informar la junta. L'alcalde ha volgut deixar clar que no va ser ell qui va informar a la junta el primer cop, tal com s'havia dit des de SI, sinó que ho va fer la secretària, a qui ha defensat tot dient que era "just i necessari". 

Calm apunta que sinó, es podria haver donat una situació molt greu com és que la regidora de SI quedés invalidada després que s'hagués comptat amb el seu vot per tirar endavant alguna actuació. "Cada cop hem de ser més seriosos i fer les coses bé i amb transparència", assenyala Calm, que reconeix que li "sabria molt de greu" haver de deixar fora la regidora mentre no prengui possessió amb la normativa vigent perquè, entre altres coses, suposaria deixar el consistori en 10 regidors i no pas en 11 com tenen actualment. I això, reconeix l'alcalde, "pot perjudicar el bon funcionament de l'Ajuntament". Per això, demana la màxima celeritat a la junta sobre aquesta qüestió.

A títol personal, l'alcalde diu que s'ha generat una situació "absurda" amb una formalitat i que des del seu punt de vista és important complir la llei però més encara la feina que s'ha de fer des d'un ajuntament.

Per la seva banda, la regidora ha declarat que aquesta "lamentable situació" l'"enforteix" i afirma que mantindrà la "il·lusió i les ganes de treballar" pel poble. "Continuaré assistint als Plens i votant tot esperant que qui ha generat aquest conflicte el resolgui", assenyala en un comunicat.

SI culpa a l'alcalde i vol que rectifiqui

Des de SI, es lamenta que hagi estat l'alcalde qui hagi "validat" el que consideren un "suggeriment de la secretària" de consultar la Junta Electoral de zona d'Olot sobre la fórmula utilitzada per Pujol i apunten que la resolució d'aquesta junta, on es declara la fórmula com a no vàlida, és a "títol informatiu i no vinculant" i que "en cap cas afecta a la presa de possessió de la regidora".

També demanen a Calm que rectifiqui i que doni per vàlida la promesa de la regidora i l'adverteixen que en cas contrari, la "situació d'indefinició en què ha deixat la regidora de SI arrossegarà el consistori al terreny judicial".