El príncep Felip assegura que Girona serà un referent del foment de joves emprenedors

Felip de Borbó demana als empresaris i professionals que apostin pels joves i absorbeixin la seva energia

El príncep Felip de Borbó ha estat l'encarregat d'inaugurar la segona edició del Fòrum Impulsa, que organitza la fundació que du el seu nom. El monarca ha recordat que la fundació té en els joves l'eix principal de la seva activitat i raó de ser i, per això, ha dit que quan van concloure la primera edició del Fòrum es va decidir preguntar als més joves quins eren els temes que volien tractar en la segona edició. En aquesta segona trobada, els eixos centrals, segons ha recordat el príncep, són la il·lusió, l'educació i l'emprenedoria. Per això, s'han convidat 23 experts en aquests àmbits per fer de ponents durant la jornada. 

Aquest any, el Fòrum presenta com a novetat que entre el miler de participants hi ha el mateix nombre de menors de 30 anys que de sèniors. Per això, el príncep ha remarcat que la jornada ha de servir per fomentar un enriquiment comú amb l'interncanvi d'opinions entre persones de generacions diferents. "Pretenem demostrar que la suma de l'audàcia dels joves amb l'experiència dels que no ho són tant pot convertir-se en un poderós instrument de transformació", ha afirmat.

El príncep ha volgut deixar també un missatge als joves: que aprofitin la jornada per poder parlar amb empresaris i professionals que han triomfat en el seu àmbit. Per altra banda, ha animat els més grans a escoltar i valorar les opinions del júniors. "Apostem per ells perquè són el futur, absorbim tota la seva energia per construir el futur tots junts", ha manifestat. 

El príncep també ha reflexionat entorn la importància d'una trobada com el Fòrum Impulsa i ha dit que està convençut que Girona es convertirà any rere any en un referent del foment de l'esperit emprenedor de la joventut "com una actitud davant la vida per escriure el nostre futur". El príncep ha animat els joves a dibuixar el futur amb "energia, optimisme i passió, sense por al fracàs i amb valors". 

Discurs d'obertura de Wendy Kopp

Just després del príncep ha estat la nord-americana Wendy Kopp l'encarregada de fer l'obertura del Fòrum. Kopp, de 44 anys, és cofundadora de 'Teach for America' i 'Teach for All', una xarxa global present a 18 països que té per objectiu que els nens de zones pobres puguin rebre classes dels millors professors i, així, trencar el cercle viciós de la pobresa. El 2010, la revista 'Time' la va definir com una de les 100 persones més influents del món. 

Koop ha recordat com va néixer el projecte de 'Teach for America' i ha reconegut que des d'alumna era conscient dels problemes que hi havia en l'educació i en els models educatius establerts. Durant el discurs, ha dit el seu desig és que es garanteixi l'accés a l'educació a tothom independentment del lloc on es neix i les circumstàncies familiars i econòmiques. "Espero que la meva experiència us animi a aquells que voleu canviar el món", ha afirmat, mentre ha recordat que quan els seus companys d'estudis començaven a guanyar diners treballant a la banca o en d'altres empreses ella estava convençuda que calia fer un canvi educatiu. 

Va exposar les seves idees en el projecte de tesi doctoral -amb poc més de 20 anys- i va aconseguir fins a 2,5 milions de dòlars en donacions per dur-lo a terme. En poc temps va aconseguir convèncer 500 professors de les millors universitats dels EUA que, enlloc de posar-se a treballar a la banca després de graduar-se, anessin a fer classes durant dos anys a escoles de zones desfavorides. "Vaig veure que la única manera que tenien els nens de triomfar era canviar la manera d'educar", ha explicat. Actualment, el projecte ja s'aplica a 400 escoles americanes. 

Generar interacció entre els participants

Per fomentar la interacció entre els experts i els joves, la Fundació Príncep de Girona ha repartit entre els júniors una mena de passaport que se'ls segella cada vegada que reben un consell d'un sènior. Aprofitant les pauses, els joves s'han d'adreçar a qualsevol dels participants o ponents i demanar-los consell. Seguidament, han d'anar davant d'alguna de les càmeres dels petits platós televisius que s'han instal·lat a l'Auditori de Girona i explicar qui els ha donat el consell i què els ha recomanat. Llavors, se'ls segella el passaport. 

Al final de la jornada, el jove que hagi aconseguit més segells -és a dir, que més consells hagi demanat i els hagi explicat a càmera- o els que els hagi explicat millor, serà premiat amb un dinar o sopar amb el membre que esculli del consell assessor de la Fundació. Entre d'altres, en el consell hi ha el xef Ferran Adrià, l'agent literària Carme Balcells, el director d'IESE, Jordi Canals, el creador de Tuenti, Zaryl Dentzel, l'exesportista i responsable de les relacions institucionals del Barça, Manel Estiarte, l'extenista Arancha Sánchez Vicàrio o el cardiòleg Valentí Fuster. 

Aquesta idea va lligada amb el missatge d'interacció que ha fet el príncep durant el discurs d'inauguració. A mig matí, els prínceps també han visitat els tallers d'alumnes de primàries d'escoles de Girona que han dissenyat com volen que sigui l'escola del futur. Allà, tant el príncep com la princesa han signat les acreditacions dels menuts, que volien un record dels prínceps. Després, s'han traslladat a la Sala de Cambra on s'ha desenvolupat un taller de robòtica entre joves adolescents. 

Ponents de relleu

Durant tota la jornada passaran per l'escenari de l'Auditori de Girona ponents de relleu com director de l'ONG 'Sonrisas de Bombay', Jaume Sanllorente; el nen de 13 anys Felix Finkbeiner, que ha portat davant l'ONU el seu projecte per plantar un milió d'arbres a cada país del món; l'enginyer vigatà Xavier Verdaguer, fundador d'una companyia que desenvolupa roba intel·ligent a Silicon Valley.

A més de les ponències, els diàlegs porten a Girona empresaris i joves talents com Carlos Barrabés, fundador d'un web pioner en comerç electrònic a escala mundial; l'esportista gironina Teresa Mas de Xaxars; l'economista i president d'Indra Javier Monzón o el periodista garrotxí Albert Brossa.