Uns 3.000 'indignats' es manifesten a Girona contra la crisi econòmica i la classe política

La manifestació ha estat l'acte més multitudinari a la ciutat d'ençà que va començar l'acampada a plaça Catalunya

'Enfront la crisi, prenem el carrer'. Aquest és el lema que ha presidit la manifestació, convocada pel col·lectiu d'indignats, que aquest diumenge al vespre ha recorregut els carrers de Girona. La marxa s'ha iniciat a les sis de la tarda, quan prop de 500 persones han sortit de la plaça Catalunya, escenari que ha estat el centre neuràlgic del moviment a la ciutat durant les darreres setmanes.

Amb l'acampada a mig desmuntar -encara s'hi estaran un parell de dies-, els 'indignats' han marxat de la plaça en direcció a Santa Eugènia. Durant aquesta primera marxa, que ha durat al voltant d'una hora, els manifestants han corejat nombroses consignes contra la classe política i la crisi econòmica. "No és una crisi, és una estafa!", "Polítics titelles, escolteu el poble!" o "No pagarem la vostra crisi" són algunes de les proclames que s'han escoltat.

Cap a les set de la tarda, els 'indignats' han arribat a la plaça del Barco, al barri de Santa Eugènia. Des d'aquí és on el grup s'ha ajuntat amb nombroses persones, que ja els esperaven, i tots s'han fos en una sola manifestació. La marxa ha aplegat al voltant de 3.000 persones i, durant més d'una hora i mitja, ha recorregut els 2,5 quilòmetres que els separaven de la delegació del Govern.

Durant la marxa, els 'indignats' s'han anat aturant davant diversos edificis del recorregut, que ells consideraven emblemàtics per anar desgranant diversos manifests. Així, davant l'oficina d'estrangeria han reclamat l'abolició de la Llei d'Estrangeria; en passar per una benzinera, han criticat la política energètica o bé, davant un banc de la plaça Marquès de Camps, han clamat consignes contra els banquers després d'empaperar tot un caixer automàtic. 

Ha estat a l'oficina de denúncies que els Mossos d'Esquadra tenen a la seu de la Generalitat, però, on s'han pogut sentir més crits. Aquí, els 'indignats' han omplert una denúncia simbòlica, on han desgranat tots els greuges que, al seu parer, representa la policia. Entre d'altres, han demanat la dimissió del conseller Felip Puig, o han titllat els agents de "prepotents, racistes, mentiders" i de fer un ús "sistemàtic d'abús de poder". 

Nombrosos clams

La manifestació s'ha acabat a les escales de la delegació de la Generalitat. Tot el recorregut ha transcorregut sense incidents, però amb un marcat to reivindicatiu i amanit amb nombroses proclames. "Banquers especuladors, a la presó de dos en dos", "Els vostres beneficis, la nostra misèria", "Fa falta una altra vaga general", "No em puc estrènyer el cinturó i abaixar els pantalons alhora" o "Ja n'hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar", són alguns dels crits o lemes que hi havia escrits als cartells. 

Al final de la marxa, s'ha llegit un manifest on els 'indignats' han criticat que se'ls exclogui "descaradament" de la sortida de la crisi "que planteja la classe política" i s'han erigit com un moviment que vol fer "sentir la veu als carrers per construir una societat justa". El text feia referència també a tots "els intents" infructuosos per minar el moviment, que "ja s'ha estès per tot el món".

Finalment, el manifest recordava que aquest diumenge s'acaba l'acampada a Girona i que s'entra "en una nova etapa", marcada per les comissions i les assembles que es faran periòdicament a la ciutat. "Prenem la paraula, prenem els carrers!", concloïa el text. 

Després de la lectura del manifest, els 3.000 manifestants han posat punt i final a l'acte amb un sonor aplaudiment i un clam unànime. "Som el poble, tenim el poder!", s'ha escoltat a l'uníson.