Mor als 96 anys l'històric dirigent d'ERC, Víctor Torres

Va ser secretari general de la Generalitat a l'exili · També va ser diputat al Parlament i senador

Un dels últimes actes públics on va assistir Víctor Torres va ser el passat 19 de març a Barcelona en la celebració dels 80 anys d'ERC, juntament amb l'expresident d'ERC i del Parlament Heribert Barrera, l'actual president d'ERC, Joan Puigcercós, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el també dirigent històric dirigent d'Esquerra Jordi Carbonell. 

A l'acte, Torres va desgranar alguns dels moments històrics per a ERC: alguns feliços, va dir, com el final de la dictadura de Primo de Rivera i l'arribada de la Segona República i altres tràgics que va veure com, per exemple, el tràgic 15 d'octubre del 1940, quan Lluís Companys va ser assassinat. 'La meva vida ha estat un llarg idil·li amb el meu partit perquè m'he sentit compenetrat amb l'ideari d'aquells homes iniciadors del partit i parlo sobre tot de Francesc Macià i de Lluís Companys', va afirmar l'històric dirigent d'ERC.

Un documental sobre la seva vida

Amb anterioritat, el 6 d'octubre del 2010, la Universitat de Lleida va acollir l'estrena del documental 'Víctor Torres i Perenya. La grandesa d'un home', un film d'una hora de durada que repassa la vida de l'exdiputat al Parlament i senador d'Esquerra. 'Lògicament 95 anys d'existència no es poden reduir a uns minuts i falten coses', va bromejar Torres, que va recordar amb especial satisfacció els set anys que va estar a París al costat dels presidents Josep Irla i Josep Tarradellas. Un altre dels records més destacats,va afirmar, és la Guerra Civil espanyola ja que va tenir "el coratge d'anar voluntàriament cap al front d'Aragó".

El documental fa un repàs de la vida de l'històric militant d'Esquerra Republicana de Catalunya alhora que ressegueix la història de la ciutat i de Catalunya, mostrant diferents períodes de la seva trajectòria política i personal, com ara la República, la Guerra Civil, l'exili a França, la relació amb el seu pare, Humbert Torres, i amb el seu germà, el poeta Màrius Torres, del qual Lleida celebra enguany el centenari del seu naixement, entre altres.

Víctor Torres destaca algunes etapes que l'han satisfet com els set anys que va passar a París al costat dels presidents Irla i Tarradellas, lluitant per la permanència de la Generalitat. Però també es refereix a moments difícils com la tragèdia del seu germà, que va morir al sanatori de Puig d'Olena, 'sense haver-li pogut donar una abraçada'. 'Igual que al meu pare, que tampoc li vaig poder donar perquè no tenia el permís del general Franco', va afegir l'històric dirigent d'ERC. 

L'homenatjat va agrair el document, fet per la Diputació de Lleida, i esperava que donés a conèixer una visió no tan coneguda d'ell, mostrant una 'bona persona que ha fet tot el possible per defensar els interessos de Catalunya i de Lleida'.