El descens de l'economia i l'estalvi a les llars farà caure fins a un 15% el consum energètic a l'estiu

Endesa destina 12,3 milions d'euros a la neteja de boscos per evitar incendis forestals

El màxim històric d'Endesa va ser fa dos anys amb un pic de consum energètic que no s'ha tornat a repetir. Vizcaíno ha explicat que, segons les previsions, aquest any tampoc arribaran a aquest nivell perquè la crisi també passa factura en la despesa d'electricitat. Segons els càlculs d'Endesa, enguany es quedaran un 15% per sota d'aquest pic de consum. El director de distribució a Girona ha explicat que la davallada en la despesa és, sobretot, pel descens de l'activitat econòmica perquè la disminució del consum a les llars és reduït a nivell de percentatge.

Endesa ha assegurat que no hi ha d'haver apagades aquest estiu perquè la xarxa està preparada per aguantar l'increment de consum habitual en aquests mesos de calor. Francesc Vizcaíno ha exposat que estan "tranquils" perquè han revisat la xarxa de distribució i no hi ha d'haver problemes però diu que, si n'hi hagués, estan també preparats per actuar ràpidament i solucionar les incidències. Vizcaíno ha volgut tranquil·litzar concretament els gironins i diu que les línies funcionen correctament després de la inversió i revisió posterior a la nevada de l'any passat que va deixar a les fosques durant dies bona part de la demarcació.

La companyia ha invertit 12,3 MEUR (milions d'euros) a Catalunya en la neteja de boscos com a prevenció d'incendis forestals. Del total de 94.353 quilòmetres de línies elèctriques d'Endesa a Catalunya, un 17% passen per zones boscoses i, per això, la companyia s'encarrega de crear una franja de seguretat a la zona de pas de les línies de distribució. El Pla de prevenció d'incendis forestals és triennal i en total hi destinaran 92,7 MEUR. 

Una de les tasques principals és la tala i esporga de la massa forestal que hi ha al voltant de les línies i les torres de tensió. Els operaris s'encarreguen de netejar l'espai de seguretat per evitar que els sobreescalfament d'algun cable pugui acabar provocant un incendi. Un helicòpter s'encarrega de fer les revisions termogràfiques. Dues càmeres calculen la temperatura de les línies i detecten avaries que calgui solucionar per evitar una sobrecàrrega d'electricitat. 

Les revisions termogràfiques no només es fan amb helicòpter, sinó que també es complementen amb revisions oculars aèries a peu de torre. Els punts que es revisen més sovint són els que tenen més risc com les cruïlles amb autopistes, carreteres i ferrocarrils.