El Govern vol que el gasoducte que enllaçarà Martorell amb Figueres estigui acabat el 2014

La segona fase de construcció de la canonada, que inclou el tram que va d'Hostalric a Figueres, està en procés de tramitació

La Generalitat reconeix que el subministrament de gas i electricitat a l'Alt Empordà en aquests moments no està al mateix nivell que a la resta de Catalunya i s'ha compromès a fer tots els esforços per "desencallar" a Madrid els projectes i inversions pendents. Així ho ha expressat el director general d'Energia, Mines i Segurat del Govern, Josep Canòs, davant la presència d'alguns alcaldes que han assistit a la inauguració oficial del gasoducte que va des de Serinyà fins a Figueres, tot i que ja fa un any que està en funcionament.

Canòs ha elogiat la feina feta per la companyia i la inversió que l'ha acompanyat (un total de 9 milions d'euros) però ha recordat que aquest gasoducte és una "connexió de xarxa secundària" i per tant, no es podrà assolir "tot el seu potencial" i "seguretat" amb el subministrament fins que no entri en funcionament el gasoducte de transport que Enegás construirà des de Martorell fins a Figueres. La seva construcció, segons el director general d'Energia, començarà a Martorell fins a Hostalric l'any 2012 -la companyia encarregada havia fixat el segon semestre d'aquest any- en la seva primera fase, per després continuar amb la construcció de la canonada des d'Hostalric fins a Figueres, encara en tràmits i sense data d'inici. Acomplir el termini de tres anys serà una "fita difícil" i amb "entrebancs de tot tipus com qualsevol infraestructura", ha reconegut Canòs, que ha subratllat que aquest és l'objectiu "hi hagi o no interconnexió amb les xarxes europees". I és que el projecte també contempla que aquesta canonada sigui la via de la interconnexió gasista amb França, un projecte aturat a dia d'avui. 

El Govern vol que la construcció de la canonada estigui acabada l'any 2014, moment en què també es donarà per finalitzada la construcció de la MAT que connectarà amb la xarxa elèctrica secundària de les comarques gironines. 

El gasoducte Serinyà-Figueres, una obra "estratègica"

Durant l'acte d'inauguració del gasoducte que enllaça Serinyà amb Figueres, s'ha recordat el caràcter pioner de la capital de l'Alt Empordà que va ser la primera de tenir gas natural a les cases de tot l'Estat. Els representants de la companyia encarregada de la seva construcció, HC Energía, han subratllat el seu caràcter "estratègic" i han destacat les millores que suposen a nivell de seguretat en el subministrament. La seva posada en marxa ha permès, d'una banda, eliminar la planta de gas natural liquat que proporcionava fins fa un any el subministrament a Figueres i a Vilafant, així com els 500 camions que anualment el transportaven per carretera fins a la planta, i per altra, estendre el servei a altres municipis com és el cas de Navata i Santa Llogaia d'Alguema. 

El traçat del gasoducte passa per sis municipis més que no consumeixen el gas que passa pel seu subsòl - Serinyà, Esponellà, Cabanelles, Ordis, Borrassà i Avinyonet de Puigventós- i fa 23 quilòmetres de longitud. La canonada fa un diàmetre de 10 polzades i disposa de tres posicions de vàlvules a Serinyà, Navata i Vilafant, així com tres estacions de regulació i mesura en cada una de les localitats. 

Respecte pel medi ambient

Durant la construcció, s'ha tingut en compte el seu impacte ambiental en determinats punts, com és es el riu Fluvià, que va ser travessat de forma subterrània amb l'ajuda de tecnologia punta en un tram de 200 metres. També es van fer perforacions de més de 80 metres per sota de l'AP-7, es van plantar més de 30.000 plantes i arbustos autòctons i es van fer actuacions d'enginyeria biològica per estabilitzar els talussos, amb 'hidrosembres' i mantes orgàniques.

Aquest és el segon projecte que HC Energía porta a terme a la zona per millorar la qualitat i seguretat del servei. El primer va ser el Pla Director de substitució de les xarxes de Figueres, que va consistir en reemplaçar les antigues per noves de polietilè amb una inversió de 6 MEUR.