Es dispara l'ús dels aires condicionats en l'hostaleria del Ripollès

Aquest fet és degut a les altes temperatures i el canvi d'hàbits dels clients

Els aparells d'aire condicionat són cada vegada més habituals a les façanes dels locals d'hostaleria del Ripollès. Una imatge que fa uns anys era gairebé anecdòtica s'ha tornat en freqüent a partir de les fortes calorades dels últims anys a l'estiu.

Els restauradors reconeixen que sempre ha fet calor els mesos de juliol i agost, però no d'aquesta manera tan pronunciada i, sobretot, prolongada. "És abismal el que està fent aquest any. Les habitacions se'ns escalfen molt més", explica la Lourdes, responsable de la casa rural La Canal de Gombrèn.

Tot plegat ha fet que molts establiments que no tenien aparells s'estiguin plantejant "seriosament" posar-ne un, ja que els clients els ho reclamen. La Lourdes explica que, de moment, no en posaran perquè la casa de pedra aguanta prou bé durant el dia i a les nits refresca i no hi ha inconvenients per dormir.

Els que ja s'han vist obligats a posar aparells d'aire condicionat s'asseguren que els clients tindran "un cert confort" si bé reconeixen que a vegades les despeses fan repensar el fet d'instal·lar-ne. El problema són els hàbits dels clients que han canviat respecte fa uns anys.

En Ramon Pau és representant del Gremi d'Hostalers del Ripollès i assegura que molts dels que venen als establiments de la comarca volen tenir fred a l'estiu i calor a l'hivern. En Ramon explica que sovint es troben clients que van amb jersei quan a fora es freguen els 40 graus, i en canvi a l'hivern es queixen que el radiador no estigui calent, encara que l'habitació estigui a una temperatura confortable.

Un contrast, i un cost "important"

Aquest "mal ús" contrasta amb el perfil de client "sostenible" que visita el Ripollès, que busca natura i fugir de la contaminació de les ciutats. "A vegades és paradoxal, perquè després no som conscients del mal ús que fem de la calefacció a l'hivern i dels aires a l'estiu", explica Ramon Pau.

Aquest "consum desmesurat" fa que se'n ressenti la factura dels establiments a finals de mes. De cop, han vist com la factura de la llum es "dispara" des que han instal·lat l'aire condicionat. "Això al compte de resultats es nota, i es fa difícil apujar els preus", es queixen.

Qui encara ho té més difícil són els negocis que no tenen les instal·lacions adaptades amb aïllaments tèrmics de qualitat. Bona part d'elles són cases antigues reconvertides en establiments hostalers i que s'han trobat que per posar aires condicionats o calefaccions més eficients han de fer obres que tenen un cost important.