Vilert diu que el desacord amb Ryanair posa en perill la temporada d'hivern a l'aeroport de Girona

El Patronat de Turisme demana per carta al president Artur Mas que l'informi sobre l'estat de les negociacions

Enric Vilert ha assegurat estar "molt preocupat" per les repercussions que la manca d'acord entre la Generalitat i Ryanair pot suposar al turisme gironí. "Per a nosaltres l'aeroport és bàsic, és un punt d'arribada importantíssim de la gent que ens visita", ha declarat el president en funcions de la Diputació.

Vilert ha admès que el Patronat de Turisme viu amb neguit la incertesa sobre el futur de la companyia de baix cost a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar (Selva). Per això, des del seu Consell d'Administració s'ha fet arribar una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, demanant-li "informació de primera mà" -ha precisat Vilert- sobre l'estat de les negociacions. 

Tot i que hi ha noves companyies que operin vols per a la temporada d'estiu (a Rússia i a l'Europa de l'Est), el president en funcions de la Diputació ha recordat que Ryanair continua essent "la principal font de viatgers" a l'aeroport de Girona. I que és "difícilment substituïble", perquè no existeix una companyia aèria semblant arreu de la Unió Europea. 

"El que ells ofereixen no ho pot oferir ningú més", ha assegurat Vilert amb fermesa. Per al president en funcions, després de la retallada de vols que ha operat Ryanair, les últimes xifres parlen per elles mateixes sobre la situació. Aquest maig, van descendir un 41% els passatgers a l'aeroport de Girona respecte el mateix mes del 2010. I si es mira l'acumulat des de principi d'any, la reducció és del 31%. 

Per a Enric Vilert, aquestes xifres, lligades al fet que s'estima que els turistes gasten uns 100 euros diaris a la Costa Brava, "no es poden menysprear". Per això, el president considera que la manca d'acord "està posant en risc la capacitat demostrada de l'aeroport de portar gent" al territori, i també es posa en perill "la temporada d'hivern". 

Molt poc temps per a un acord

"El sector turístic té raó quan es posa neguitós, perquè ja ha vist el descens de vols de l'estiu", ha indicat el president en funcions de la Diputació. Aquesta situació, per al president, lligada al fet que Ryanair planifica les temporades amb tres mesos d'antelació, fa que quedi molt poc temps per intentar acordar una entesa si es vol lligar la temporada d'hivern.

"A nosaltres no només ens interessa el turisme de sol i platja, sinó el que ens visita tot l'any", ha precisat Vilert. I ha afegit: "El moment de pensar ja ha passat". Per a Enric Vilert, cal prendre una decisió ja amb Ryanair. 

Per això, el president en funcions de la Diputació demana al Govern que es posicioni, i que d'entrada accepti el preacord del desembre del 2010, tot i que vulgui canviar el model i compensar publicitàriament a l'aerolínia pels viatgers que realment transporti. Tot i això, Enric Vilert també ha recordat que "la clau" no només està en les xifres de turistes que arriben a l'aeroport, sinó que a l'hora de lligar un acord amb Ryanair també cal tenir en compte l'impacte econòmic que generen per al territori.