Peralada ovaciona Dudamel en la seva estrena al festival

Ha interpretat Mendelssohn i Mahler

Hi havia expectació per veure Gustavo Dudamel a Peralada. El festival alt-empordanès portava per primera vegada un dels directors més rellevants del moment. I l'aposta ha sortit bé, i és que després de dues hores repartides en dos actes, els 1.700 espectadors que han omplert les butaques de Peralada han dedicat una ovació tancada a Dudamel i la Mahler Chamber Orchestra que l'ha acompanyat, en la primera parada del veneçolà a l'Alt Empordà.

El concert s'ha iniciat amb una melodia que per clàssica no deixa de sorprendre cada cop que sona a Peralada. 'Somni d'una nit d'estiu' és una peça que sembla feta a mida pel festival català. "Quan vam convidar Gustavo Dudamel li vaig proposar aquesta obra de Mendelsohn i ell em va dir que pensava el mateix. Una bona connexió", assenyala el director del festival, Oriol Aguilà.

Llargs aplaudiments després de 50 minuts de mestria de Dudamel amb la Chamber Orchestra posant música i veu a la peça de Mendelssohn. La narració ha anat a càrrec de l'actriu María Valverde, en una combinació que s'estrenava a Peralada.

La segona part ha estat una interpretació magistral de la 'Simfonia Titan' de Gustav Mahler. Una hora de potència musical que ha acabat amb una llarga i tancada ovació cap a l'orquestra, però especialment cap al "director més carismàtic dels nostres dies", a criteri d'Aguilà.

Un músic de vida curta però de projectes grans. I és que als seus 38 anys, el veneçolà és el director titular de la Simfònica de Los Angeles, ha estat el més jove en dirigir la Filarmònica de Viena i ha estat al capdavant de la Simón Bolivar.

Actuació excepcional

Aguilà ha destacat que l'aposta de Gustavo Dudamel ha estat excepcional "tal i com li pertoca a qualsevol festival". "La realitat és que es tracta d'un format que o es veu a Peralada o no es veu enlloc més", ha concretat Aguilà.

En aquesta mateixa línia, el director ha destacat l'actuació de la propera setmana amb Carlos Acosta i la seva companyia Acosta Danza. Aguilà ha explicat que es podrà veure de nou i de manera excepcional el ballarí dansant de nou sobre un escenari. "Per sort serà el de Peralada on farà dues de les cinc peces programades", ha explicat.

Finalment, Aguilà s'ha mostrat "molt satisfet" de com està funcionant el festival i l'afluència d'espectadors. "Apostem per l'excel•lència i això es nota. La gent respon", ha conclòs.