Totes les platges de Catalunya compleixen els criteris mínims de qualitat obligatoris de la UE

A la resta de l'Estat, l'Agència Europea del Medi Ambient prohibeix tretze zones de bany

Catalunya és al mateix nivell de Xipre, que té els millors resultats de tota la UE: el 100% de les seves platges compleixen els estàndards. Croàcia (que ingressarà a la UE l'1 de juliol del 2013) és la segona en qualitat de les aigües de bany, amb el 97,3% de les platges aprovades, seguida de Malta (95,4%) i de Grècia (94,2%). Després d'haver analitzat fins a 21.000 zones de bany europees, costaneres i interiors (rius, embassaments i llacs), l'Agència Europea del Medi Ambient ha advertit que la qualitat de l'aigua ha empitjorat, tot i que globalment encara és bona. La pitjor nota dels 27 la treu Polònia: només el 75% de les platges respecten la normativa comunitària, un 12,6% menys que l'any anterior.

El 2010, el 92,1% de les platges europees i el 90,2% de les zones de bany interiors complien els requisits obligatoris, el 3,5% i el 10,2% menys que el 2009, respectivament. De fet, només l'1,2% de les platges de la UE i el 2,8% dels rius i embassaments incompleixen actualment els requisits comunitaris, segon Brussel·les. La resta no s'ha classificat per la manca de dades suficients. L'informe recull informació de 1.930 platges i 214 rius i llacs de l'Estat. "La qualitat de les aigües de bany europees encara és alta, tot i que pot millorar", ha defensat l'eurocomissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, que ha recordat que "l'aigua no contaminada és un recurs de valor incalculable que no es pot donar per garantit".

"Els turistes es poden banyar a les platges de l'estat espanyol amb seguretat", ha informat la directora executiva de l'Agència Europea del Medi Ambient, Jacqueline McGlade. "Hi ha una petita disminució del nombre de platges que respecten els requisits obligatoris, però és mínima, normal en les fluctuacions que veiem cada any, tot i que sempre esperem que millori", ha assegurat McGlade. L'estat espanyol és el tretzè soci de la UE amb més platges que han rebut la qualificació "excel·lent" de Brussel·les, el 77,3% el 2010, el 6,7% menys que l'any anterior.