SOS Aiguafreda porta les obres d'un xalet a Sa Riera als jutjats

És una promoció del propietari de les botigues Jack&Jones

La Plataforma Salvem Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya porten un nou recurs als Jutjats Contenciosos Administratius de Girona, es tracta de la polèmica construcció d’un macro xalet d’un volum superior als 750 metres quadrats de sostre edificable, de quatre plantes aparents i amb una piscina a primera línia de costa, concretament al carrer S’Antiga número 9, just a sobre la cala de Port des Pi en el municipi de Begur.

Les entitats van denunciar aquesta nova promoció urbanística el passat mes d’abril al·legant el greu impacte paisatgístic sobre l’últim tram mínimament verge de la costa de Sa Riera, una platja àmpliament malmesa per l’urbanisme i que es troba alhora a l’epicentre de dues grans construccions encara més polèmiques. Aquestes són les promocions de la Pedrera de s’Antiga i la dels Jardins de Sa Riera Living. Casos que també han estat denunciats pels greus impactes paisatgístics i ambientals que estan ocasionant i que alhora tenen en comú estar promoguts tots ells per capital estranger. En aquest cas, es tracta d’una promoció del danès Henrik Bjorn Hansen, director de Bestseller, companyia propietària de les botigues de Jack&Jones, entre d’altres marques.

Entre els arguments exposats en la denúncia presentada el passat mes d’abril contra aquesta nou xalet destacaven el seu impacte paisatgístic crític; el possible excés d’alçada i nombre de plantes; la construcció en terrenys amb pendents superiors al 20% (concretament del 61%) contravenint així la Llei d’urbanisme; així com l’afectació sobre el penya-segat sensiblement vertical situat sobre la cala, un terreny amb naturalesa jurídica real de zona de domini públic marítim terrestre, tal i com estipula la Llei de Costes. Alhora, també s’al·legava la infracció per part de l’Ajuntament de Begur de les Directrius de Paisatge; de permetre construir sobre un penya-segat en retrocés amb un important risc geològic d‘esllavissades i, entre d’altres; de la manca d’informes de Costes de l’Estat, de la Generalitat, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) o de l’Institut Geològic de Catalunya.

Malgrat tots els arguments presentats per les entitats, el 21 de maig de 2019 -pocs dies abans de les eleccions municipals de 2019-, la Junta de Govern local de l’Ajuntament de Begur va desestimar la demanda, denegant la suspensió i paralització de les obres. Motius que han motivat a la Plataforma a interposar, mitjançant Ecologistes en Acció de Catalunya, un recurs davant dels Jutjats Contenciosos Administratius de Girona contra la desestimació de la denúncia. En ella, les entitats argumenten de forma detallada els paràmetres que fan insostenible la construcció d’aquests nou macro xalet a la primera línia de costa de Sa Riera.

A aquest recurs contenciós que las Plataforma de Begur ha portat als Jutjats de Girona, s’ha de sumar el recurs presentat el passat més d’abril contra la urbanització a la Pedrera de s’Antiga.