Es constitueixen els nous ajuntaments mentre Barcelona i Girona hauran d'esperar

CiU té alcaldes en 30 capitals de comarca, Albiol és investit batlle de Badalona mentre Ros i Ballesteros repeteixen a Lleida i Tarragona

Després d'haver-se celebrat ara fa tres setmanes les eleccions municipals, aquest dissabte s'han constituït els ajuntaments catalans a excepció de Girona i Barcelona, que no s'han pogut constituir ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha d'estudiar els recursos presentats pel PP a la capital catalana i ERC a la capital gironina per impugnar el recompte de vots. Per tant, Xavier Trias i Carles Puigdemont, tots dos de CiU, hauran d'esperar a prendre possessió com alcaldes a Barcelona i Girona, respectivament, el proper dia 1 de juliol. Tampoc s'ha pogut constituir aquest dissabte l'Ajuntament de Roda de Barà perquè els regidors de CiU no han presentat la documentació.

Una de les investidures que ha creat més expectació ha estat la Xavier Garcia Albiol a Badalona, ja que durant la celebració del ple de constitució de l'Ajuntament un grup de 200 persones s'han manifestat a la plaça de la Vila. Entre els concentrats han coincidit representants del moviment dels 'indignats', acampats a la mateixa plaça, i simpatitzants del PP. Després del ple, Garcia Albiol ha sortit al balcó de l'Ajuntament per saludar els ciutadans i s'han barrejat aplaudiments i xiulets. Finalment, Garcia Albiol ha hagut de sortir escortat pels Mossos d'Esquadra per la porta de darrera de l'Ajuntament, enmig d'escridassades.

CiU governa en 30 capitals de comarca i PSC perd feus importants

Convergència i Unió governarà en trenta capitals de comarca. Estaran al capdavant d'ajuntaments com el de Manresa, Igualada, Salt o Reus. A més, governaran per primera vegada a Mataró i al Vendrell hi governaran els dos primers anys. 

Per la seva banda, el PSC ha patit les conseqüències de la debacle electoral i ha perdut feus importants com Badalona, Barcelona, Girona, Mataró, Igualada o Manresa, mentre manté les alcaldies de Lleida, Tarragona, Sabadell, Terrassa, l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramanet.

Dos dels alcaldes de pes del PSC seran Àngel Ros a Lleida i Josep Fèlix Ballesteros a Tarragona, que repetiran en els seus càrrecs. El primer ha pres possessió del càrrec comprometent-se a vetllar perquè la crisi no interfereixi en el progrés social i el segon instat l'oposició a no fer "tacticisme" amb els grans projectes que té pendents de la capital del Tarragonès.

ERC governarà en tres capitals de comarca, que són Solsona, Montblanc i la Bisbal d'Empordà, ICV ho farà a sant Feliu de Llobregat, mentre que el PP té les alcaldies de Badalona i Castelldefels. 

Protestes durant els plens de constitució

A més de la protesta que ha viscut la investidura de Garcia Albiol a Badalona, també hi ha hagut altres protestes davant de diversos ajuntaments. Una ha estat protagonitzada per un centenar 'd'indignats' que han escombrat la plaça de la Paeria de Lleida durant el ple d'investidura d'Àngel Ros per protestar contra el sistema polític i han cridat consignes des de l'exterior del consistori, però no s'han registrat incidents destacables. 

A Mataró, Joan Mora (CiU) ha estat investit en un ple marcat per les escridassades contra PxC, que ha entrat a l'Ajuntament amb tres regidors. També al Vendrell, prop de 250 persones han fet un passadís a l'entrada del consistori en favor del civisme, la convivència i en contra de PxC.