Absolt l'expert en fugues acusat de tenir un arsenal d'armes i explosius a Maià de Montcal

El fiscal demanava que condemnessin Erik Ferdinand a 14 anys de presó

El 16 de gener del 2004 la Guàrdia Civil va entrar a la masia de Maià de Montcal i hi van trobar diversos vehicles robats, armes, explosius i també documents d'identificació falsos. En el mateix mas van detenir Erik Ferdinand juntament amb dos suposats còmplices més que ja han estat jutjats i condemnats. Mentre la Guàrdia Civil inspeccionava el mas, Ferdinand i els altres detinguts estaven emmanillats a una de les habitacions i custodiats per dos agents. L'acusat va aprofitar que els agents es van despistar un moment per saltar per la finestra i fugir camp a través. 

Durant el judici, Ferdinand va dir que era perquè va començar a veure tot el que trobaven a la masia i va tenir por que creguessin que ell tenia alguna cosa a veure amb activitats delictives. L'Audiència de Girona considera que no hi ha cap prova prou sòlida que demostri que el processat sabia que a la masia hi havia tot aquell arsenal i tampoc considera acreditat que vengués cotxes robats. Per això, Ferdinand ha quedat absolt de tots els delictes.

La de la masia de Maià de Montcal no és, però, la fuga més sonada que ha protagonitzat Erik Ferdinand, perquè la més espectacular és apte per convertir-se en un guió de pel·lícula. Va ser des de la presó belga de Lantin on hi va anar a parar després que el detinguessin per intentar colar xecs en fals en una estafa a un empresari. Mentre estava a la presó, dos còmplices seus van segrestar el pilot d'un helicòpter i el van obligar a anar fins a la presó on van recollir Ferdinand que fa fugir davant l'estupefacció de la resta de reclusos.

Per això, els Mossos d'Esquadra van pràcticament blindar els accessos a l'Audiència de Girona el dia del judici i van fer el trasllat de Ferdinand enmig d'un fort dispositiu policial.