ERC tindrà 23 alcaldies menys que fa quatre anys

Tot i que al Principat ha baixat en nombre de vots, ERC ha crescut a la resta de territoris dels Països Catalans

El 22 de maig el president d'ERC, Joan Puigcercós, va admetre sense embuts el càstig que ha patit ERC. Puigcercós va parlar de "mals resultats" electorals i de cicle de "davallades" que el partit arrossega des de les eleccions municipals del 2007.

107 alcaldies amb majoria absoluta

ERC és primera força en 137 municipis, a 107 dels quals amb majoria absoluta, com ara Caldes de Montbui, Montblanc, Solsona, Llinars del Vallès, l'Aldea, Sarrià de Ter, Porqueres o Agramunt, municipis majors de 5.000 habitants. D'entre aquestes majories absolutes hi ha dues capitals de comarca, Montblanc i Solsona.

Esquerra ha obtingut 20 alcaldies en municipis de més de 5.000 habitants, com ara Sant Vicenç dels Horts, Manlleu, Caldes de Montbui, Sant Sadurní d'Anoia, Alcanar, Deltebre, Alella, Roquetes, Santpedor, i Cardona.

D'altra banda, és segona força a 171 municipis, com ara Sant Vicenç dels Horts, Mont-roig del Camp, Torroella de Montgrí, Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, la Garriga, Sant Quirze del Vallès, Lliçà d'Amunt, municipis majors de 10.000 habitants. És segona força en capitals de comarca com Amposta, Banyoles, Santa Coloma de Farners o Ripoll. Un total d'onze comarques tenen ERC com a segona força en nombre de vots i catorze comarques en nombre de regidors.

A més, recupera la seva presència als municipis de Cerdanyola del Vallès, Martorelles, Centelles, Navarcles i Castellbell i el Vilar

Tercera força municipalista

Malgrat el descens electoral, ERC segueix sent la tercera força municpalista malgrat haver perdut 77.359 vots. ERC se situa, amb 1.384 regidors a Catalunya, per darrere de CiU i PSC. Així, s'ha consolidat com a tercera força en nombre de regidors obtenint representació en 495 dels 588 municipis on ha presentat candidatura. En nombre de regidors, ha baixat de 1.584 a 1.387, passant de l'11,67% del vot al 8,66%. 

Presència a quasi tots els consells comarcal i diputacions

ERC ha obtingut presència a 38 dels 40 consells comarcals, excepte l'Alta Ribagorça i el Garraf. En concret, n'ha aconseguit 46 menys que el 2007. A les diputacions, els republicans han obtingut onze diputats provincials, dos a Barcelona, cinc a Girona, dos a Lleida i dos a Tarragona; dos menys que fins ara.

Creix a la resta de Països Catalans

Tot i que al Principat ha baixat en nombre de vots, ERC ha crescut a la resta de territoris dels Països Catalans. Així, al País Valencià ha passat de cinc regidors a deu; a les Illes de sis a setze, i n'ha aconseguit un a la Franja de Ponent. Al País Valencià i a les Illes els regidors d'ERC es trobaven inclosos en llistes de coalició. Sumats tots els regidors el total és de 1.413 càrrecs electes als Països Catalans.