Un total de 945 ajuntaments es constitueixen dissabte excepte Girona i Barcelona

Els líders polítics es bolquen amb els seus alcaldes més emblemàtics

Els recursos de PP a Barcelona i d'ERC a Girona han fet que aquest dissabte no es puguin constituir els 947 ajuntaments de Catalunya. En total se celebraran 945 plens, que comptaran amb la presència dels principals líders polítics catalans. Després de dies i setmanes de negociació, es conformaran els nous governs municipals amb alguns canvis destacats. 

És el cas de Badalona, on el popular Xavier Garcia Albiol serà nomenat alcalde després de tres dècades de govern socialista i de setmanes d'especulacions sobre un possible pacte de PSC, ICV i CiU que l'hagués desbancat de l'alcaldia. La presidenta del PP català, Alìcia Sánchez-Camacho, que ha reclamat durant aquests dies que es respecti la voluntat dels badalonins, li donarà suport amb la seva assistència. El mateix passarà amb l'altre nou alcalde dels populars, el de Castelldefels, Manuel Reyes, que estarà acompanyat pel secretari general del PPC, Jordi Cornet.

També canvia de mans l'alcaldia de Mataró, que serà assumida a partir d'aquest dissabte per Joan Mora, de CiU. El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, l'acompanyarà en el ple de constitució.

Un altre canvi en el mapa municipal es produeix a Salt, on el president d'UDC i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, podrà veure com el democratacristià Jaume Torramadé és escollit alcalde.

Per la seva part, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha escollit una capital comarcal, Solsona, on el republicà David Rodríguez repetirà com a alcalde. 

Joan Herrera, secretari general d'ICV, també aposta per un valor segur, el Prat de Llobregat, on Lluís Tejedor serà de nou escollit alcalde.

Per part del Govern, el conseller d'Agricultura i també secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, assistirà a la constitució de l'Ajuntament de Platja d'Aro, on s'investirà el democratacristià Joan Giraut. 

Els ajuntaments de Girona i Barcelona es constituiran l'1 de juliol, un cop es conegui la decisió del TSJC sobre els recursos d'ERC i PP. Això farà retardar la formació de les dues diputacions.