Inspeccions policials a empreses gironines que tracten residus d'obra per lluitar contra els robatoris

Els controls, que s'estendran a tot Catalunya, també se centren en comprovar que tots els papers estiguin en regla

Pels voltants de les dotze del matí, agents dels ARRO i inspectors de la Generalitat arriben als terrenys que una empresa de gestió de residus ocupa a Peralada. Darrere la tanca, allò que més s'hi acumulen són residus d'obra: parts de tubs, trossos d'asfalt, bidons, pedres i runa diversa. 

Els agents inspeccionen el recinte i prenen fotografies tant dels materials que hi ha com de les irregularitats que hi troben. Entre aquestes hi ha, per exemple, que en un piló de runa es barregen residus de tota mena (sorra, pedres, trossos d'asfalt, llaunes, plàstics o fusta). 

A més, en un racó, hi ha cap a una trentena de blocs de pedra tallats, dels que es fan servir per al marc de portes i finestres dels masos. Alguns d'ells tenen un número, i els agents en prenen bona nota per descartar que no provinguin de cap robatori. "Hem detingut gent per això en les darreres setmanes", comenta un dels ARRO. 

En paral·lel a aquesta inspecció, sobre terreny també se'n fa una altra de tot el que fa referència a documentació i prevenció d'incendis. Els inspectors de l'Agència Catalana de Residus comproven que l'empresa tingui la llicència corresponent i estigui inscrita al registre, i els agents miren que tota la maquinària (excavadores, pales) tingui els papers en regla. 

Finalment, es comprova si es disposa del sistema adequat per lluitar les flames si es declarés un foc al recinte. El primer resultat de la inspecció ja conclou que l'empresa no gestiona bé els residus i, en espera de comprovar més a fons la documentació, que no pot estar als terrenys que ocupa (són sòl rural).

A més de la de Peralada, ahir també es va fer una altra inspecció a un centre de residus de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà). I l'empresa tampoc en va sortir neta. Ocupava tres parcel·les sense tenir l'autorització pertinent i, a més, acumulava brossa i residus sota una línia elèctrica, cosa que suposava un risc evident d'incendi. 

Controls a dojo

Amb aquestes dues inspeccions sorpresa, els mossos i l'Agència Catalana de Residus han encetat una col·laboració per lluitar contra l'activitat il·legal al sector del reciclatge. L'objectiu és lluitar conjuntament contra l'intrusisme professional al sector, les irregularitats en el tractament i els robatoris i furts de coure i altres materials que puguin ser reciclables i vinguin de la construcció (runes, palets de fusta, etc.).

"Des de fa un any, aquest tipus de delictes han augmentat, i aquesta col·laboració forma part d'un pla d'actuació per donar resposta a la problemàtica", concreta l'inspector Víctor Cosialls, cap de la Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra. Les inspeccions sorpresa -que es fan en llocs on ja es té sospita d'irregularitats- han començat a les comarques gironines, però des d'aquí s'estendran a tot Catalunya. 

"La d'avui no serà una actuació aïllada, perquè en les properes setmanes i mesos es faran altres actuacions planificades per lluitar contra les il·legalitats", assegura l'inspector. I hi afegeix: "En el sector del reciclatge, les actuacions seran rígides i contundents". 

Si en la inspecció es detecten irregularitats, s'obre un expedient que es tramita per la via administrativa. L'import de les sancions, que depèn de la gravetat, té un ventall molt ampli i s'estén entre els 100 i els 600.000 euros. Per altra banda, si els mossos detecten material robat, aleshores l'afer ja comporta, com a mínim, una denúncia policial.